Tips

Voorkom spelfouten overal in Windows

In sommige programma's zit een spellchecker ingebouwd, maar TinySpell brengt die functionaliteit naar het hele Windows-systeem.

TinySpell is een spellingchecker met een paar opmerkelijke kwaliteiten: hij springt zuinig met je systeembronnen om, ondersteunt verschillende talen waaronder het Nederlands, werkt in zo goed als elk Windows-programma en je kan ‘m meenemen op een usb-stick. Er bestaat zowel een gratis als een betalende variant. De belangrijkste meerwaarde van deze laatste (te krijgen voor een betaalbare 8 euro): die ondersteunt omvangrijkere woordenboeken en je schakelt vlotjes om tussen diverse talen. Wij houden het bij de gratis versie en daarmee kom je al een heel eind.

Je downloadt de tool onderaan dit artikel of via de website van TinySpell. Van een echte installatie is niet echt sprake, je pakt de archiefmap uit en je kan meteen aan de slag. In deze map tref je verschillende bestanden aan. Naast het programmabestand (tinySpellp.exe) vind je hier onder meer nog de bestanden 100.sup en 171.lex. Die zorgen ervoor dat TinySpell standaard een Engelstalige (Amerikaanse, eigenlijk) spellingscontrole aanbiedt. Vind je dat prima, dan kan je meteen verder.

[download_file]

Verkies je een andere taal, ga dan naar deze webpagina en klik daar de link languages aan, bij "Legacy Dictionaries". Je kan hier uit een tiental talen putten, maar ik houd het bij "Dutch". Klik vervolgens op txpadne.zip, download het bestand en pak het uit naar dezelfde map als daarnet: standaard is dat tispp1951bistinySpell. Er zijn nu twee bestanden bijgekomen: 700.sup en 771.lex. Hernoem 100.sup in (bijvoorbeeld) 100.supeng en 171.lex in 171.supeng. Vervolgens hernoem je 700.sup in 100.sup en 771.lex in 171.lex. Kwestie van de gratis versie van TinySpell het Nederlands in de strot te duwen.

[related_article id=”160534″]

Je kan nu bijna met TinySpell aan de slag: start het op via een dubbelklik op het programmabestand. In het systeemvak van Windows duikt een nieuw pictogram op. Gezien je dit pictogram wel vaker nodig zal hebben, maak je het eerst wat beter zichtbaar. Open het systeemvak en klik op "Aanpassen". Bij "TinySpell spell checker" kies je "Pictogram en meldingen weergeven". Rechtsklik vervolgens op dit pictogram, open "Settings" en verwijder het vinkje bij "Enable only in English". Bevestig met "OK". Rechtsklik nogmaals op het pictogram en klik op "Enable tinySpell". Hoog tijd nu om TinySpell aan het werk te zien.

Het kan natuurlijk gebeuren dat je een woord correct gespeld hebt, maar dat TinySpell het eenvoudigweg niet kent. Dan voeg je het toch gewoon aan het woordenboek toe! Of liever: aan een eigen woordenboek. Het volstaat onderaan het venstertje de optie "Add to dictionary" aan te klikken: voortaan zal TinySpell dat woord negeren of, zo je wil, als ‘correct gespeld’ accepteren.

Ik kan me ook voorstellen dat je weinig behoefte hebt aan de bemoeienissen van TinySpell in, zeg maar, een potente tekstverwerker als Word. Geen probleem, want je beslist zelf in welke applicaties TinySpell actief mag zijn. Liever niet in Word? Dan ga je als volgt te werk. Over alweer naar het contextmenu waar je deze keer "Applications" aanklikt. Zorg dat de optie "Enabled" is aangestipt en dat het venster van Word actief is. Daarna klik je op de knop "Add". TinySpell heeft door dat het je om Word te doen is en toont WINWORD.EXE in het balkje. Je kan TinySpell nu uitschakelen wanneer je in Word werkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business