Videobestanden zijn niet altijd even makkelijk te bewerken en vereisen vaak dat ze worden geconverteerd. SmallX264 doet dat zonder moeite.

Advertentie

Het ene filmformaat laat zich al moeilijker importeen in je favoriete bewerker dan het andere. Het mov-formaat, waarin de iPhone en aanverwanten filmen, is bijvoorbeeld grote fan van Quicktime, en mijn computer is dat niet. Geen nood. Met THandBrake (voorheen Smallx264) converteer of transcodeer je in een handomdraai video"s naar verschillende formaten. Pluspunt van deze software is dat het grote aantallen bestanden in batch kan aanpakken, terwijl je zelf rustig een koffietje gaat drinken.

Je kan THandBrake op twee manieren gebruiken: makkelijk en perfectionistisch. Laten we beginnen met de makkelijke manier. Klik om te beginnen op de "Add"-knop om bestanden of mappen in te laden. Ik wil bijvoorbeeld enkele filmpjes van mijn iPhone halen en omzetten, zodat ik ze kan bewerken met mijn favoriete videosoftware. Ik open ze in THandBrake en ze komen netjes in het grote venster te staan. Heb je, zoals ik, geen zin om te klooien met allerlei opties, dan kies je in het drop down menu bij "Profiles" een van de voorgemaakte formaten. Hiermee zet je filmpjes snel om in een formaat dat zich bijvoorbeeld netjes op je Android-telefoon laat afspelen.

[download_file]

Heb je toch graag zelf de touwtjes in handen, dan kan je elk detail van de conversie zelf aanpassen. Je kan  bijvoorbeeld nieuwe profielen maken, helemaal naar je eigen hand. In het "Video"-tabblad kan ik bitrate, FPS, resolutie en meer aanpassen, het tabblad "Audio" laat je dan weer spelen met codecs, sample rate enzovoort. Het tabblad "Filters" laat je deinterlace gebruiken om je video"s wat vlotter te laten draaien, moesten ze hortend zijn. In "Trim" kan ik THandBrake gebruiken om specifieke stukjes uit mijn video te converteren. Dat is vooral handig als je maar een halve minuut nodig hebt uit die twee uur lange familievideo. Tot slot vind je in "Others" nog opties voor ondertiteling, weboptimalisatie enzovoort. 

Eens je klaar bent met de opties, kan je bij "Output" nog de map kiezen waarin je video"s terecht komen. Standaard is dat de map van THandBrake zelf. Eens alles klaar staat, hoef je alleen nog op "Start" te klikken, onderaan rechts, en het programma gaat aan de slag om je video"s te converteren. Afhankelijk van de lengte en hoeveelheid van je video"s, kan dat wat langer duren.