Op zoek naar een browser die werkt op zowel je pc, smartphone als tablet? We zetten vijf uitstekende kandidaten op een rij.


Op zoek naar een gelijkaardige browserervaring op al je toestellen, en eventueel zelfs de mogelijkheid om favorieten, geschiedenis en andere instellingen tussen je laptop, smartphone en tablet te synchroniseren? We zetten vijf interessante browsers op een rij die werken op al je toestellen, ongeacht besturingssysteem.

1. Chrome

Windows, Mac OS, Linux, Android, iOS

Hoewel Chrome vroeger vooral bekend stond als razendsnel – gevoelig sneller dan al z’n concurrenten – is dat vandaag minder aan de orde. Chrome is nog steeds een snelle browser, maar door de vooruitgang van de andere spelers is Googles browser z’n voorsprong kwijt. Ook z’n elegante minimalistische interface is vandaag de dag minder uitzonderlijk, maar blijft goed.


Het is echter nog steeds een uitstekende browser: door z’n sandboxed aanpak is hij stabiel en veilig, en wie zich inlogt met z’n Google-account vindt allerlei interessante synchronisatiefeatures voor bladwijzers en andere data. Daarin schuilt meteen ook het grootste nadeel van deze browser: privacyfeatures staan overduidelijk niet hoog op de agenda bij advertentiereus Google, waardoor je zelfs naar iets basaals als een Do Not Track-feature moet gaan graven in de Advanced Settings. Niet geschikt voor privacy-fanaten.

2. Firefox

Windows, Mac OS, Linux, Android

Mozilla’s Firefox blijft de grootste onafhankelijke browser waarmee je op het internet kan dwalen, en met versie 31 kreeg de vos ook een hoognodige visuele facelift. De browser ziet er in één klap veel lichter en moderner uit, maar ook onder de motorkap werd er naarstig gesleuteld. Firefox is sneller dan ooit en draagt zoals steeds veiligheid en privacy hoog in het vaandel – het belangrijkste voordeel van een browser die niet aan een grote datamining-speler gebonden is.

Verder zet Mozilla zich nog steeds in voor nieuwe webtechnologieën, waardoor Firefox overweg kan met de nieuwste standaarden. Andere fijne features zijn de handige navigatietools, ingebouwde pdf-viewer, en natuurlijk z’n kameleongehalte: geen enkele gekende browser laat je zoveel tweaks doorvoeren als Firefox.

3. Opera

Windows, Mac OS, Linux, Android, iOS, Windows Phone

Opera is wat minder bekend dan de voorgaande concullega’s, maar met een marktaandeel tussen de 1 en de 3 procent is het een van de populairdere alternatieve browsers. Opera – de originele uitvinder van tabs – werkt nu  op Googles code, en heeft recent een aantal van z’n meest kenmerkende features achter zich gelaten.

Afhankelijk van de gebruikte benchmark is Opera wel bij de snelste browsers die je kan gebruiken, en om je nog sneller naar je gewenste pagina te krijgen is er ook de Offroad-modus. Daarbij wordt eerst gekeken of de gewenste pagina niet in een gecachete versie bestaat op Opera’s eigen servers, die dan optimaal gecomprimeerd kan worden doorgestuurd naar jouw toestel. Op trage verbindingen voel je het verschil, en je verbruikt ook minder bandbreedte. Ook een typisch kenmerk zijn de Tab Previews, die hier opnieuw hun opwachting maken: daarmee kan je door even boven een tab te gaan hangen een thumbnail te zien krijgen van de bijhorende webpagina.

4. Maxthon Cloud Browser

Windows, Mac OS, Linux, Android, iOS, Windows Phone

De Chinese Maxthon Cloud Browser staat voor de omgekeerde aanpak van de meeste bekende browsers: de software haalt z’n neus op voor het vandaag populaire minimalisme en wil je net zoveel mogelijk handige features aanbieden. Daar kan je onder andere een ingebouwde pdf-viewer, een online gamingplatform en de Ad Skipper – waarmee je video-advertenties kan doorspoelen – rekenen.

Ook heeft de browser uitgebreide synchronisatiemogelijkheden voor wie een Maxthon Passport-account aanmaakt, en is Do Not Track standaard aangeschakeld. Maxthon bestaat op zowat elk platform en is absoluut het bekijken waard als je op zoek bent naar originaliteit en ongebruikelijke features.

5. Sleipnir

Windows, Mac OS, Linux, Android, iOS, Windows Phone

Sleipnir is een browser met een ietwat eigenaardige naam en een grote voorliefde voor computers met aanraakschermen en mensen die graag met veel tabs werken. Tabs worden als miniatuurweergaven bovenaan weergegeven. Wisselen gaat uiteraard door erop te klikken met de muis, maar je kunt er ook snel doorheen bladeren door eenvoudig naar links of rechts te swipen ergens op het scherm. Inzoomen en uitzoomen gaat met het gebruikelijke duim- en wijsvingergebaar.

Tabs zoeken wanneer je er veel open hebt is eveneens eenvoudiger. Sleipnir plaatst gerelateerde tabs bij elkaar, zodat je alles snel terugvindt. Die feature en de elegant ontworpen interface maken van Sleipnir een aanrader op Windows-computers met een aanraakscherm, mobiele toestellen, en met een touchpad uitgeruste Macs.