Tips

Je mailprogramma in je binnenzak

Smartphones ten spijt, is het toch altijd net iets aangenamer om je mail 'in het groot' te lezen. Ga je liever door het leven zonder zware notebooktas, dan is er gelukkig nog de USB-stick.

Smartphones ten spijt, is het toch altijd net iets aangenamer om je mail “in het groot” te lezen. Ga je liever door het leven zonder zware notebooktas, dan is er gelukkig nog de USB-stick. Met Koma Mail kan je in een wip op eender welke computer je mail checken, in een vertrouwde omgeving en zonder een wifi-paswoord te vragen.

Koma Mail voelt een tikkeltje retro aan, zeker op een Windows 8-computer. Maar misschien is dat net wat je nodig hebt. Dit Duitse project is een volwaardig mailprogramma dat je helemaal aan je wensen kan aanpassen. Het past bovendien op een USB-stick. Dat maakt het veiliger om je mails te checken op openbare computers, en het gaat bovendien een pak sneller dan apart inloggen op elk van je webmailaccounts.

[download_file]

Je kan het zip-bestandje van Koma Mail meteen uitpakken op een USB-stick. Het hele mapje neemt 7,5 MB in, en dat is mét een talenpakket, dus ver hoef je niet te zoeken naar een stick die dit programma aankan.

Start de software op door in de map het Koma_Mail.exe bestand te openen. Ik begin met een nieuwe gebruiker te maken. Koma Mail laat je verschillende profielen opslaan, zodat zowel jij als je gezinsleden hun eigen mailomgeving kunnen creëren. Ik klik op mijn nieuwe gebruiksnaam en “Login” om te starten. Het programma heeft een Nederlandse versie, dus die vink ik in het volgende venster aan.

Nu kan ik e-mailpostbussen beginnen toevoegen. Koma Mail ondersteunt de meeste gangbare mailprotocols, dus het programma kan je webmail waarschijnlijk wel aan. Geef je naam en e-mailadres in. De Postbusnaam kan je vrij kiezen. Geef nog je inloggegevens door en we zitten aan het lastigste deel van elk mailprogramma: de e-postserverinstellingen. Je kan ze bij de meeste grote webmails in de helpsectie van de site vinden. Ik google de mijne en kopieer ze naar het Koma Mail-venster. Gebruik je SSL-instellingen, dan moet je misschien even experimenteren met verschillende versies om er eentje te vinden die werkt voor jou.

Eens alles is ingesteld, verschilt Koma Mail niet veel van andere e-mailclients die je misschien gewend bent. In het linkerpaneel staan je verschillende mappen. Klik op een map om hem in het paneel rechtsboven te openen. Mails lezen doe je in het paneel rechtsonder. Je kan de panelen naar hartenlust verslepen om hen groter of kleiner te maken.

Zoals dat hoort bij een mailprogramma kan je ook nieuwe mappen maken door te rechtsklikken, om de chaos van je mailbox enigszins te temperen. Bij “Instellingen” en “Filter” kan je voor elke mailbox allerlei filters aanmaken. Zo kan je bijvoorbeeld mail van je baas rechtstreeks naar een map “Belangrijk” sturen.

Wie Koma Mail als zijn dagelijkse mailprogramma wilt gebruiken, kan nog op enkele leuke extra”s rekenen. Zo vind je op de werkbalk een knopje “Contacten”, naast een knop voor een simpele agenda. Ook handig is het to-do lijstje daarnaast. Ik vond spijtig genoeg geen manier om contacten of agenda”s te importeren uit andere programma”s, dus die functies zijn er vooral voor degenen die de tijd willen steken in het manueel aanmaken van afspraken en contacten.

downloadse-mailhelpkoma-mailportabletipusb

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals