Tips

Bestanden voorgoed vernietigen

Wanneer je in Windows bestanden verwijdert of een partitie formatteert, dan zijn je gegevens niet echt weg. Jihosoft Eraser Free geeft je wél die garantie.
[download_file]

Wanneer je bestanden verwijdert of een partitie herformatteert lijkt het er alleen maar op dat die gegevens verdwenen zijn. Echter, zolang het datagebied niet door andere gegevens is overschreven, kun je de informatie met speciale ‘undelete-‘tools altijd nog terughalen. Jihosoft Eraser zorgt ervoor dat geselecteerde data onherroepelijk verwijderd worden. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je een opslagmedium wil doorgeven of wanneer je privacygevoelige data wil laten verdwijnen.

Wanneer je Jihosoft Eraser opstart, krijg je een leeg scherm met een viertal knoppen te zien. De bovenste knop laat je toe specifieke bestanden of complete mappen te ‘shredden’. De middelste knop zorgt ervoor dat je in één klap een complete schijf of partitie leegmaakt en met de onderste knop laat je het programma alle “vrije ruimte” op een schijf daadwerkelijk leegmaken. Bij deze laatste twee kun je er nog voor opteren om ook de namen van verwijderde bestanden uit de MFT (master file table) te laten verwijderen en om het USN Change Journal (update sequence number) te laten leegmaken op NTFS-schijven.

Dat leegmaken of shredden is niets anders dan het betreffende datagebied met pseudo-toevallige data overschrijven. Met welke patronen en hoeveel keer dat gebeurt, kun je zelf kiezen. Standaard staat dat ingesteld op Low-Random, waarbij de originele data één keer worden overschreven. Tenzij je ernstige reden hebt om aan te nemen dat instanties als de NSA zullen proberen je geshredde data te achterhalen, kan deze verwijdermethode volstaan.

Mocht je er toch niet helemaal gerust in zijn: Jihosoft Eraser laat je nog uit vier andere, krachtiger verwijdermethodes kiezen – tot en met de gereputeerde Peter Gutmann-methode, die je data maar liefst 35 keer met diverse patronen overschrijft. Houd er wel rekening mee dat zo’n operatie erg lang kan duren.

Na afloop van de operatie kun je de verwijderstatus opvragen – die houdt overigens weinig meer in dan de mededeling dat het shredden van de gevraagde data al dan niet geslaagd is. Of je kiest ervoor om automatisch Jihosoft Eraser te laten afsluiten of je pc te laten uitschakelen.

Er zijn ook twee betaalde varianten van Jihosoft Eraser, maar daar heb je als thuisgebruiker niet zoveel aan. Immers, die geeft je alleen toegang tot de supportdienst evenals de toelating om het programma in een commerciële omgeving te gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business