Tips

Een betere controle op de NTFS-machtigingen

NTFS Permissions Tool geeft je meer controle over de machtigingen van mappen en bestanden.

 

[download_file]

Ietwat gevorderde gebruikers weten uiteraard dat Windows op NTFS-geformatteerde schijven een granulair machtigingenbeleid toelaat, althans op de wat potentere Windows-versies (zoals Professional, Ultimate en Enterprise). Je moet echter behoorlijk diep graven om alle machtigingen op een map of bestand optimaal in te kunnen stellen. Dankzij een vriendelijke interface maakt NTFS Permissions Tool het opvragen en beheren van die machtigingen een stuk makkelijker.

NTFS Permissions Tool, dat zowel in een 32- als in een 64-bits versie beschikbaar is, vereist geen echte installatie. Meteen nadat je de tool hebt opgestart verschijnt een venster met aan de linkerzijde een eenvoudige bestandsbrowser.  Bij elk object (schijf, map of bestand) verneem je niet alleen de datum van creatie maar ook de toegangsrechten van de huidige gebruiker evenals de eigenaar van dat object.

Vanuit het contextmenu of door gebruik te maken van enkele knoppen (zoals Allow Access, Deny Access en Read Only) is het mogelijk de toegangsrechten snel aan te passen voor de gewenste gebruiker(s). Kies je voor ‘Advanced’ dan kun je de toegangsrechten granulair regelen voor diverse gebruikers(groepen). Het is ook mogelijk in één keer alle rechten te verwijderen of iedereen alle rechten toe te kennen, of het eigenaarschap te wijzigen.

NTFS Permissions Tool kan dus niets wat je met Windows-eigen functies niet kunt, alleen wordt een en ander overzichtelijker voorgesteld en zijn bewerkingen iets sneller door te voeren. Jammer wel dat het programma tijdens onze test nogal crashgevoelig bleek.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business