Tips

Een zuivere Windows-installatie na elke herstart

Laat je je computer(s) ook door anderen gebruiken? Met Reboot Restore Rx zorg je ervoor dat Windows na elke herstart er precies weer als vroeger uitziet.
[download_file]

Het is alweer enkele jaren geleden dat Microsoft de stekker uit het Windows SteadyState-project trok. Zeer tot ongenoegen overigens van heel wat gebruikers die in dat programma een prima manier zagen om ervoor te zorgen dat Windows er na een herstart weer perfect uitzag – en functioneerde – zoals ervoor. Reboot Restore Rx pakt die draad weer op voor Windows 8.

Reboot Restore Rx laat zich erg makkelijk configureren. In feite hoef je weinig meer te doen dan tijdens de installatie aangeven welke schijven je wil ‘beschermen’, waarna het programma ervoor zorgt dat alle wijzigingen aan die schijven als het ware gevirtualiseerd worden zodat die na een herstart volledig ongedaan worden gemaakt en de omgeving netjes terugkeert naar de ‘baseline’, de toestand dus waarin Windows en de schijven verkeerden op het moment dat je de tool activeerde. Het is overigens wel mogelijk op elk moment een nieuwe baseline te creëren, bijvoorbeeld nadat je nieuwe software of hardware hebt geïnstalleerd.

De makers van de tool claimen dat het geheel hackersvrij is omdat de software eigenlijk niet binnen Windows zelf opereert, maar in een eigen mini-OS voorziet dat bij elke herstart boot en op fysieke sectorniveau opereert. Dat maakt meteen dat ook de MBR-sector (met de hoofdpartitietabel) kan worden beschermd. Dit concept zorgt ervoor dat het ook nuttig kan zijn om je systeem naar een eerdere toestand te laten terugkeren na een mogelijke malware-infectie.

Het programma bleek goed te functioneren op  twee testtoestellen (hoewel met enige vertraging tijdens sommige schijfoperaties), maar op een ander toestel – weliswaar met Windows 10 –  gaf Windows een foutmelding en weigerde het OS verder door te starten. Hoe dan ook doe je er goed aan eerst een volledige back-up of image te maken van je systeem voor je met Reboot Restore Rx aan de slag gaat! Vergeet ook niet bepaalde schijven buiten de bescherming te houden als je wil dat gebruikers eigen gegevens kunnen bewaren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business