Tips

Beluister al je muziekdiensten op één plaats

Van je lokale bestanden tot je Spotify-account en je afspeellijsten op Soundcloud: je muziek staat zo'n beetje overal. Tomahawk brengt al die zaken bij elkaar.
[download_file]

De makers van Tomahawk zijn grote muziekliefhebbers, en hadden daarom een frustratie die je misschien zelf ook wel kent: versnippering.

Je hebt een grote collectie digitaal aangeschafte of van cd’s ingelezen muziek op je computer staan, die je misschien ook in Google Play Music hebt gezet; je gebruikt een muziekstreamingdienst als Spotify; je volgt jonge nieuwe artiesten en het bandje van je broer op Soundcloud; en zo kunnen we nog even doorgaan. Tomahawk wil de vergaarbak zijn waarin je alle muziek uit al die bronnen kan samenbrengen, zodat je niet meer afhankelijk bent van het platform waarop je een bepaalde artiest kan vinden.

Tomahawk bestaat in versies voor Windows, Mac, en Linux, en sinds kort is er ook een Android-app (die laten we hier even buiten beschouwing). De interface ziet er in elke versie identiek uit. Wij bieden hieronder de versie voor Windows aan, voor de overige versies kan je terecht op www.tomahawk-player.org.

Als je Tomahawk voor de eerste keer opent, wordt je meteen begroet door het Voorkeuren-paneel. Hierin kan je meteen aanduiden in welke map jij jouw lokale muziek bewaart. Ook kan je hier al een aantal plugins selecteren: die zorgen ervoor dat de software verbinding kan maken met jouw accounts én muziek kan opzoeken van verschillende bronnen.

 

Elke plug-in die je aanvinkt, wordt automatisch geactiveerd. Verschijnt er een moersleutel-icoon achter een plugin, klik daar dan op: in dit venster kan je dan je inloggegevens invullen. De lijst is gevarieerd (al is niet elk platform in onze contreien beschikbaar): Google Play Music, Last.fm en Soundcloud zijn aanwezig, net als diensten als Spotify en Deezer, al moet je voor die laatste twee wel een betalend account hebben. Al deze zaken kan je overigens op elk moment weer oproepen; als je liever eerst de interface eens bekijkt, kan je dit venster gewoon sluiten.

In de linkerbalk van Tomahawk vind je alle muziek en informatie, opgedeeld in een aantal secties. Onder ‘Discover’ vind je de muziek die jij recent hebt afgespeeld onder ‘Feed’; aan de ‘Queue’ kan je muziek toevoegen om die in een bepaalde volgorde af te spelen; in je ‘Inbox’ vind je muziek die je Tomahawk-vrienden je hebben toegestuurd; en ‘Charts’ en ‘New Releases’ trekt informatie binnen uit bronnen als Metacritic, Last.fm en iTunes om je nieuwe muziek te laten ontdekken.

Onder ‘Your Music’ vind je, uiteraard, de muziek die de app heeft binnengehaald uit je lokale bibliotheek; als je een online bron zoals Play Music hebt toegevoegd, zie je die nummers onderaan onder het kopje ‘Cloud’ verschijnen. ‘Playlists’ en ‘Stations’, ten slotte, spreken voor zich: dit zijn al jouw bewaarde afspeellijsten en internetradio’s.

Nieuwe muziek toevoegen die niet op je computer staat, doe je op verschillende manieren. Allereerst kan je afspeellijsten importeren, bijvoorbeeld uit de Spotify-app op je computer, door ze naar Tomahawk te slepen. Let wel: je kopieert hierbij enkel de gegevens, niet de nummers zelf. Als Tomahawk de gekozen nummers niet kan vinden in één van de bronnen waar je de app toegang toe hebt gegeven, dan worden ze grijs weergegeven en kan je ze niet afspelen.

Je kan echter ook gewoon zoeken met de zoekbalk bovenaan. In dat geval zal Tomahawk enkel de gekoppelde databanken doorzoeken. Het maakt daarbij niet uit of een bepaald nummer of album op je computer, in de cloud of in de catalogus van een streamingdienst staat: jij zoekt, Tomahawk vindt, en je kan alles door elkaar in dezelfde afspeellijsten zetten. Veel luisterplezier!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business