Tips

Organiseren met behulp van mindmaps

XMind is een tool waarmee je op relatief eenvoudige manier uiteenlopende mindmaps, flowcharts en aanverwante structuren kunt uittekenen.

 

[download_file]Mindmaps zijn diagrammen bestaande uit tekstkaders en afbeeldingen  die in een bepaalde relatie tot elkaar staan (uitgedrukt met lijnen en pijlen) en die gewoonlijk rond een centraal thema gegroepeerd zijn. XMind Free helpt je zulke mindmaps te creëren.

Bij het opstarten van XMind kun je al meteen uit een reeks ‘kant-en-klare’ mindmap-sjablonen kiezen. Die zijn overigens heel verscheiden, van een simpele To Do list over een klassieke Flow Chart tot persoonlijke (genre Weight-loss Program, Travel Plan en Personal Management) en zakelijke mindmaps (zoals Marketing, Org Employees en Meeting Management). Je hebt keuze uit een 20-tal exemplaren, maar natuurlijk kun je ook altijd met een compleet lege mindmap starten.

Uiteraard kun je een sjabloon geheel naar eigen wens aanpassen door teksten aan te passen en tekstkaders en andere objecten te verplaatsen, te verwijderen of toe te voegen. Het is bijvoorbeeld heel makkelijk eigen tekstkaders op willekeurige plaatsen in je mindmap te plaatsen en die in een bepaalde relatie tot andere kaders te brengen met behulp van lijnen en pijlen. Elk tekstkader kun je ook van een eigen lay-out voorzien en het is ook mogelijk ‘markers’ aan zo’n kader toe te voegen. Zo’n marker kan bijvoorbeeld een vlag of een ster zijn, maar ook een of andere smiley, een grafische aanduiding van hoever die bepaalde taak al is gevorderd, enz.

XMind laat je bovendien toe aan elk object een link te koppelen of er een memo of een extern document aan te hangen. Zo’n document (bijvoorbeeld een docx- of xlsx-document) kun je dan vanuit XMind met een dubbelklik in het standaard voorziene programma openen. Aan de rechterzijde kun je op elk moment ook een tekstuele, hiërarchische representatie van je mindmap opvragen of er een grafische miniatuurweergave van bekijken.

XMind biedt ook enige ruimte voor ‘collaboratie’. Het is bijvoorbeeld mogelijk een mindmap via het lokale netwerk te delen of naar de XMind-servers te uploaden. Houd er wel rekening mee je mindmaps via deze laatste methode automatisch openbaar toegankelijk zijn, althans in de gratis versie. Ook de exportmogelijkheden zijn in deze gratis versie beperkt – converteren naar een Office- of een PDF-document blijkt bijvoorbeeld niet mogelijk en verder tref je in de menu’s van XMind Free nog wel een reeks [Pro]-opties aan die aan de betaalde versie voorbehouden blijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business