Tips

Controleer de transfersnelheid van je netwerk

AppSpeed is een flexibele tool voor het meten van datatransfersnelheden binnen je netwerk en voor het opsporen van (oorzaken van) mogelijke haperingen.

Ook in een bescheiden thuisnetwerk kan er wel eens iets fout gaan. Af en toe valt de verbinding weg of de overdracht van bestanden tussen je toestellen lijkt niet vooruit te branden. AppSpeed kan je helpen bij het pinpointen van het probleem. Deze tool gaat na hoeveel data er tijdens zo’n transfer desgevallend verloren gaan en hoe snel de overdracht verloopt.

AppSpeed werd ontwikkeld door een Nederlands bedrijf dat heel regelmatig netwerken opzet en onderhoudt. Het is de bedoeling dat je AppSpeed op elk (Windows-)toestel installeert waarbinnen de je de netwerkverbinding wilt controleren of monitoren. De applicatie is in Java geschreven, maar vereist niet dat je de Java Virtual Machine apart op je computer installeert. De makers raden je aan tijdens het gebruik van de tool zo weinig mogelijk andere applicaties te draaien.

Veel instellingen

Het hele opzet is vrij eenvoudig. Je start de tool op de ene pc op (die je als ‘server’ laat fungeren) en vervolgens op de andere pc. Hier start de je clientmodule op en verwijs je naar het IP-adres van de server, inclusief het (af te lezen) poortnummer. Je kunt op elk moment de verbinding (en de datatransfers) weer verbreken. Het is eveneens mogelijk een machine via de ‘localhost’ met zichzelf te laten communiceren. Je bepaalt ook zelf de grootte van de datablokken die tijdens zo’n transfer worden verstuurd (van 0,05 kB tot 50 kB).

In een grafiek lees je de actuele transfersnelheid af, waarbij je desgewenst ook zelf limieten kunt instellen (zowel aan server- als aan clientzijde). Een teller houdt ook een ‘historische’ overzicht bij zodat je op elk moment weet hoeveel data er al zijn gepasseerd. Een logmodule (monitor) houdt de gebeurtenissen in chronologische volgorde bij. Deze ‘dump’ kun je overigens ook naar een bestand laten opslaan, voor nader onderzoek.

Test

Aan de hand van de vastgestelde transfersnelheden (bijvoorbeeld via een draadloze verbinding) kun je dan nagaan of de connectie bijvoorbeeld voor specifieke activiteiten voldoet. Enkele voorbeelden: snelheden tot circa 2 Mbit/sec kunnen volstaan voor (beperkte) videochat, het streamen van muziek en voor films tot 720 pixels (à la Popcorn Time). Snelheden tot 5 Mbit/sec kunnen volstaan voor films via een service als Netflix, en een snelheid van 10 Mbit/sec voldoet voor bijvoorbeeld mpeg2 via DLNA of digitale TV in HD-kwaliteit.

AppSpeed is dus een handige tool om transfersnelheden te meten of om mogelijke haperingen binnen je netwerk vast te stellen. De tool is echter net iets te complex om ook door volslagen beginners (tcp/ip-newbies, zeg maar) te worden ingezet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business