Tips

Maak back-ups van je Windows-register

Het Windows-register is cruciaal voor een goede werking van hardware en software. RegBak 1.5 maakt daarvan eenvoudige back-ups.

Het Windows-register houdt zowat alle instellingen van Windows, software en diverse hardwarecomponenten bij. Onnodig te zeggen dat dit onderdeel – dat uit een aantal binaire systeembestanden bestaat – cruciaal is voor een goede werking van het besturingssysteem, programma’s en hardware. Daar houd je maar liever enkele recente back-ups van bij. Met RegBak 1.5 wordt zulke back-ups alvast een makkelijke klus.

Wanneer je RegBak opstart, krijg je een overzicht van de gemaakte registerback-ups te zien. Logischerwijze is die bij de eerste opstart nog leeg. Het volstaat echter de knop New Backup in te drukken,  de gewenste opslaglocatie in te stellen, eventueel een beschrijving in te vullen en pakweg een halve minuut nadat je met Start hebt bevestigd, is de back-up – of het snapshot, zo je wilt – een feit.

Via de Options-knop laat RegBak je echter toe allerlei parameters en opties in te stellen bij het maken van zo’n snapshot. Hier leg je niet alleen de standaardopslaglocatie van je back-ups vast, je geeft hier ook te kennen hoe de bestandsnaam van zo’n back-up er precies komt uit te zien (bijvoorbeeld inclusief een vermelding van datum en tijd). Je geeft tevens aan of je bestaande back-ups in de doellocatie mag overschrijven en of je VSS (Volume Shadow copy Service) wilt gebruiken. Dit laatste raden we je wel aan, want op die manier slaagt RegBak er ook in geopende registerbestanden (de zogenoemde hives) mee in de back-up te nemen. Verder tref je hier ook nog een wat uitgeklede vorm van ‘versiebeheer’ aan. Je kunt RegBak 1.5 bijvoorbeeld zo instellen dat die alle back-ups behalve de laatste x of alle back-ups ouder dan y dagen verwijdert.

Natuurlijk, back-ups hebben maar zin wanneer je die ook zonder al te veel moeite kunt herstellen. En ook dat is mogelijk vanuit RegBak. In principe vergt het niet meer moeite dan het gewenste snapshot in de lijst de selecteren om die met de Restore-knop terug te zetten.  Start Windows niet meer op, dan wordt het weliswaar iets lastiger, maar het is alvast ook mogelijk de back-ups van RegBak 1.5 te gebruiken vanuit de Windows herstelconsole.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business