Tips

Breng orde in je denkwereld

Een concept map of mindmap is een uitstekende manier om je ideeën te structureren. CmapTools levert je alvast de nodige tools aan.

 

Ben je een wat complexer project aan het uitwerken of tracht je meer greep te krijgen op een of ander concept, dan doe je er goed aan alles in een schematische voorstelling oftewel mindmap onder te brengen. CmapTools is software die je daarbij kan helpen.

[download_file]

Vervelend is wel dat je eerst een online formulier moet invullen voor je CmapTools kunt downloaden. Er bestaan versies voor Windows, Mac OS X, Linux en zelf voor de iPad; de tool komt met Java RE 7. Alle versies zijn gratis, maar wil je ook data synchroniseren met je pc of wil je die in de Cmap-cloud opslaan, dan moet je wel betalen.

Wanneer je het programma opstart, merk je twee grote panelen op: enerzijds een navigatiepaneel, anderzijds een paneel waar je een nieuw diagram kunt samenstellen of een geopend diagram kunt bewerken. CmapTools richt zich met name ook tot de academische en bedrijfswereld en dat blijkt al uit het feit dat je je ontwerpen ook in de cloud (of op eigen servers met ondersteuning van PKI-authenticatie) kunt bewaren en dat je die met anderen kunt delen.

Het samenstellen van zo’n concept map oftewel mindmap is niet zo lastig. Het komt er vooral op neer dat je tekst en andere objecten als plaatjes, geluiden, video’s, PowerPoint-presentaties, tot zelfs externe elementen als lokale bestanden of websites, in een logische samenhang toevoegt. Daartoe verbind je de objecten met behulp van allerlei lijnen en pijlen. Zowat alle onderdelen kun je bovendien van een aangepaste stijl voorzien: een passend lettertype, (vul- en rand)kleur, grootte, enz. Afbeeldingen laten zich bovendien eenvoudigweg naar het werkvenster van CmapTools verslepen om als achtergrond van je diagram te fungeren.

CmapTools is een potent programma voor het maken en bewerken van mindmaps. Enkele opties evenals de vele configuratiemogelijkheden maken het programma echter iets minder geschikt voor de occasionele gebruiker.

Je vindt CmapTools hier.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business