Tips

Verwijderde bestanden terughalen

Per ongeluk een bestand verwijderd dat je eigenlijk nog nodig had? Disk Drill haalt het met een beetje geluk weer voor je terug.

[download_file]Disk Drill is van oorsprong een programma om verwijderde bestanden terug te halen op Mac OS X, maar je kan het tegenwoordig ook op Windows gebruiken. Het programma kan zelfs de gegevens van verwijderde bestanden onthouden, om ze later makkelijker terug te halen.

Na de installatie moet je Disk Drill zelf nog opstarten. Al je harde schijven, zowel intern als extern, worden opgelijst en de harde schijf waarop Windows geïnstalleerd is, zal uitgeklapt zijn zodat je de verschillende partities te zien krijgt. Je kan ook de andere harde schijven uitklappen om hun partities te zien. Dat zal je wellicht meer zeggen dan de namen van de schijven zelf.

Naast elke harde schijf zie je een ‘Recover’-knop staan, en als je de harde schijven uitvouwt krijgt ook elke partitie zo’n knop. Zo kan je heel gericht gaan scannen, wat je tijd kan besparen. Naast die knop staat nog een uitklapmenu, waarin je verschillende opties krijgt zoals ‘Quick Scan’ en ‘Deep Scan’. Een druk op ‘Recover’ is meestal wel de beste optie. Disk Drill gaat dan alles uit de kast halen om je verloren bestanden terug te vinden. Wil je snel even proberen of je een minder belangrijk bestand kan recupereren, dan gebruik je best ‘Quick Scan’. Is het verloren bestand van levensbelang, dan kies je ‘Deep Scan’. Afhankelijk van de grootte van je schijf of partitie kan zo’n scan wel meerdere uren duren. De Quick Scan nam op een partitie van 300 GB trouwens ook al een hele poos in beslag.

Tijdens het scannen lijst Disk Drill meteen alles op wat hij tegenkomt. Zo zal je vrij snel een map met de naam $Recycle.Bin tegenkomen. Daarin zitten alle bestanden die recent in de Prullenbak zaten toen hij geleegd werd. Bestanden die nu in de Prullenbak zitten worden niet opgelijst, omdat ze nog niet verwijderd zijn. Aan de linkerkant zie je verschillende opties om de lijst met gevonden bestanden te filteren. Klik bijvoorbeeld op ‘Pictures’ om alle afbeeldingen te zien of op ‘Documents’ om alle documenten op te lijsten. Onderaan staan nog twee opties die je aan de filter kan toevoegen. Met ‘… by size’ kan je aangeven hoe groot het bestand minstens moet zijn en eronder kan je bepalen hoe oud het bestand mag zijn. Zo kan je het aantal gevonden bestanden meteen flink terugdringen op zoek naar jouw bestand.

Je kan het verloren bestand ook zoeken op naam, door (een deel van) de bestandsnaam in het zoekvak met de tekst ‘Search by name’ te typen. Dat zoekvak is wel hoofdlettergevoelig. In mijn geval gaf de zoekterm withings geen enkel resultaat, terwijl Withings er 14 gaf. Alle bestanden die je wil herstellen kan je aanvinken, maar zolang de scan bezig is kan je ze nog niet gaan terughalen. Je wacht best geduldig af tot de scan voltooid is, zodat je alles tegelijkertijd kan herstellen. Heb je alle nodige bestanden gevonden voor de scan klaar is, dan druk je bovenaan op ‘Pause’. Je kan trouwens zowel losse bestanden als volledige mappen aanvinken. Naast de bestanden zie je een klein vergrootglas staan, waarmee je de voorbeeldweergave kan openen. Bij zowat alle bestanden die ik wou herstellen was de voorbeeldweergave niet mogelijk, en da’s meestal geen goed teken.

In de blauwe balk bovenaan zie je nu de locatie staan naar waar de bestanden hersteld zullen worden. Zorg ervoor dat die map zich op een andere partitie bevindt dan die waar de gewiste bestanden op staan. De hersteloperatie zal immers gegevens naar die partitie schrijven, en daarmee worden andere gegevens overschreven, misschien van andere bestanden die je wil herstellen. Klik dus op het witte mapicoontje en blader naar een geschikte map. Bevestig met ‘OK’ en klik in Disk Drill op de knop ‘Recover’. Het herstellen gaat redelijk snel, en zodra het gebeurd is, krijg je te zien hoeveel bestanden er hersteld werden en hoeveel fouten er in het herstelproces zaten.

Zelfs als je 0 errors te zien kreeg, is het nog geen garantie dat de operatie een succes was. Ga dus snel naar de herstelmap. Je zal zien dat Disk Drill de mappenstructuur waarin de bestanden oorspronkelijk zaten heeft hersteld. Probeer een voor een de herstelde bestanden te openen. Ik had niet veel geluk: Windows kon geen enkele van de bestanden openen. Wellicht omdat ze al lang geleden verwijderd waren en ik intussen al heel veel dingen op mijn computer heb gedaan zodat delen van de bestanden al overschreven werden. Je start Disk Drill dus best zo snel mogelijk na het verwijderen van de bestanden op.

Bovenaan de interface van Disk Drill kan je op ‘Save session’ klikken. Zo kan je later de scanresultaten opnieuw doorzoeken naar andere gewiste bestanden, zonder dat je eerst opnieuw een volledige scan moet afwachten. Met een druk op ‘Back’ kom je weer in de lijst met harde schijven terecht. Je ziet dat alle schijven ook een knop ‘Extras’ hebben. Daarmee kan je ze back-uppen als een IMG-bestand (hoewel Disk Drill zegt dat het een DMG-bestand wordt, wellicht een overblijfsel uit de Mac-versie van het programma), wat handig is als je harde schijf kuren vertoont. Het IMG-bestand kan je dan weer uitpakken op een nieuwe schijf en verder gaan waar je gebleven was. Klik je op ‘Protect’, dan onthoudt Disk Drill de gegevens van elk verwijderd bestand of bewaart het een kopie in de ‘Recovery Vault’. Zo ben je zeker dat je de verwijderde bestanden later weer kan herstellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business