Tips

Efficiënter e-mailbeheer op je smartphone met Outlook

Microsoft heeft de Outloook-app voor Android en iOS volledig vernieuwd. Een aanrader, vinden wij, dus geven we je een overzicht van de handigste features.

Even geleden lanceerde Microsoft een volledig vernieuwde Outloook-app voor Android en iOS. Een aanrader, vinden wij, dus geven we je een overzicht van de handigste features om je mailbox onder controle te houden.

De Outlook-app ondersteunt uiteraard Exchange- en Outlook-accounts, maar ook wie z’n mail ontvangt via Gmail, Yahoo, of iCloud zit snor. Je selecteert de gewenste account, logt in met je mailadres en wachtwoord, en je zou meteen gesteld moeten zijn. Hierin zit meteen een van de meer relevante vernieuwingen in de app: je nu kan meerdere accounts toevoegen, en die verschijnen net als in de standaard mail-apps van iOS en Android in een eengemaakte inbox.

Focused Inbox

Zoals wel meer moderne e-mailapplicaties wil de nieuwe Outlook je helpen om orde te scheppen in de e-mail overload die we vandaag allemaal kennen. Daarom is je inbox standaard in twee tabs verdeeld: ‘Focused’ en ‘Other’. Belangrijke mails komen in de eerste terecht, de rest in de tweede, waar ze bereikbaar zijn maar uit je weg blijven.

In het begin zal je manueel mail naar en uit de Focused-inbox moeten verplaatsen, maar Outlook leert daarvan om na een tijdje zo goed mogelijk automatisch te kunnen voorsorteren. Er is ook een handige uitschrijfknop voor nieuwsbrieven die je niet meer wil krijgen.

Nog een verbetering: de zoekfunctie is veel efficiënter en sneller geworden. Je kan onder het kopje ‘People’ ook heel snel door alle mailverkeer, bestanden en meetings swipen die je met je meest gebruikte contacten hebt uitgewisseld. Deze features werken ook met elke account die je gesynct hebt met de app, en zijn dus niet voorbehouden voor Outlook- of Exchange-accounts.

Swipen

Je kan met een swipe naar links of rechts op een bepaalde mail allerlei acties volbrengen. Het beste hieraan is dat je zelf kan instellen wat je deze eenvoudige bewegingen precies wil laten doen. Dat doe je in de ‘Voorkeuren’ (op iOS in de instellingenapp). Je kan een bericht zo in een veeg archiveren, verwijderen, inplannen, verplaatsen, aanduiden als gelezen of nog niet gelezen, of een vlaggetje geven.

Een van de handigste opties is ‘Schedule’, oftewel inplannen. Daarmee kan je een mail ‘uitstellen’, zodat hij nu uit je inbox en uit je weg verdwijnt, maar op het juiste moment weer terug in beeld komt. Zo vergeet je niet dat je nog moest antwoorden, alleen maar omdat het bericht op het foute moment kwam binnengerold.

Afspraken regelen

Outlook maakt er een punt van om je mail en agenda volledig aan elkaar te koppelen, en dat is uiterst praktisch. Je kan je agenda raadplegen in de app zelf, wat ook inhoudt dat je vergaderingen en andere afspraken heel eenvoudig kan regelen via je mail.

Met de ‘Quick RSVP’-functie kan je bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit je inbox aangeven of je een bepaalde afspraak al dan niet kan bijwonen, als Outlook een bepaalde mail herkent als een uitnodiging. Met de functie ‘Send Availability’, die je links onderaan vindt als je een nieuwe mail maakt, kan je Outlook je hele kalender laten scannen op zoek naar vrije slots, zodat je razendsnel kan zien of je effectief tijd hebt om morgen een koffietje te gaan drinken.

Bijlagen in de cloud

Dat bijlagen versturen op een smartphone vaak wat prutsen is, is geen geheim. iOS-gebruikers ondervinden hier nadeel van het feit dat hun iPhone geen echte file manager heeft, maar voor wie het grootste deel van z’n bestanden ergens in de cloud heeft staan is het op elk platform lastig om daar de nodige links en toestemmingen voor te regelen.

Outlook geeft je daarom de optie om je Dropbox- of OneDrive-account aan de app te koppelen, waardoor je rechtstreeks links naar bestanden kan doormailen via het tabje ‘Files’ (onderaan). De ontvanger krijgt daarmee automatisch ook de toestemming om die bestanden te bekijken, zonder extra stappen. Ook voor de bijlagen die je zelf binnenkrijgt heeft de app een handig filtersysteem in de ‘Files’-tab: met de zoekbalk kan je in een keer zowel de bestanden in je cloudopslag als alle documenten die je in je inbox hebt zitten doorzoeken; met de optie ‘Quick Filter’ onder de zoekbalk kan je die resultaten snel ordenen op bestandstype.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business