Tips

Waarschuwing bij onverwachte installaties

ExeWatch houdt je systeem in de gaten voor uitvoerbare bestanden en waarschuwt je wanneer het zo'n nieuw bestand detecteert.

 

[download_file]ExeWatch doet precies wat de naam suggereert: de tool monitort je systeem op de achtergrond en slaat alarm zodra een uitvoerbaar bestand op een van je schijven wordt gecreëerd. Dat kan nuttig zijn wanneer bijvoorbeeld een website heimelijk een download forceert of wanneer blijkt dat een zip-archief geen data bevat maar een uitvoerbaar bestand.

De werking is heel eenvoudig. Na installatie nestelt het programma zich op de achtergrond. Dat merk je aan een pictogram in het Windows-systeemvak: van hieruit kun je altijd de status van het programma opvragen.

Zodra nu een uitvoerbaar bestand (exe-, com-, jar- en bat-bestand; msi hoort hier blijkaar niet bij) op een van je schijven terechtkomt, doordat je al dan niet bewust zo’n bestand hebt gedownload, detecteert ExeWatch dat en attendeert je door een geluidje en door vier oranjekleurige rechthoeken gedurende een paar seconden in de hoeken van je scherm te tonen.

Via een dubbelklik op het programma-icoon van ExeWatch krijg je nogmaals de laatst gedetecteerde exe-bestanden te zien, maar je kunt ook altijd een historisch overzicht opvragen.

ExeWatch bevat tevens een ‘paniekknop’: die zorgt ervoor dat elk nieuw exe-bestand automatisch wordt hernoemd. Meestal is dat echter geen goed idee, gezien je op die manier ongewild ook legitieme processen de pas kunt afsnijden.

Het is ook altijd mogelijk uitzonderingen te definiëren: paden die je opneemt in het bijhorende extentions.txt-bestand zal ExeWatch dan standaard niet op exe-bestanden controleren.

ExeWatch kan wel degelijk zijn nut bewijzen, met name ook op systemen waar je zelden (zelf) een exe-bestand  zult plaatsen om nieuwe software te installeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business