Tips

Wat met garantie op printer bij niet-originele inktpatronen?

Inktpatronen van een huismerk zijn meestal een stuk goedkoper dan originele patronen. Maar wat betekent dat voor de garantie op je printer?

Je kan een printer erg goedkoop op de kop tikken, maar voor de bijhorende originele inktpatronen betaal je achteraf een flinke duit. Veel mensen grijpen daarom naar inktpatronen van een huismerk, omdat die veel goedkoper zijn. Maar is dat ook verstandig als je printer nog onder garantie is?

We namen contact op met een aantal printerfabrikanten met de vraag of het gebruik van niet-originele inktpatronen effect heeft op de garantie. Het antwoord dat we terugkregen was telkens hetzelfde.

“Het gebruik van inkt van derde partijen doet de garantie niet automatisch vervallen”, vertelt Mohamed Musa, Product Manager Consumer Products bij Epson Europe. “De garantie dekt echter geen schade die het gevolg is van producten van derde partijen. Deze beperking is een standaard clausule in de meeste garantievoorwaarden voor consumentenproducten.”

“Bij gebruik van onofficiële inktpatronen of toner garanderen we de juiste werking van het toestel niet, noch de kwaliteit van de afdruk. Indien het toestel gereinigd moet worden doordat het is besmeurd met dergelijke inkt of toner, zal dit niet onder garantie gebeuren,” zegt ook Patricia Kempeneer, persverantwoordelijke voor Brother in België.

Kortom, bij een defect aan je printer kan de garantie niet worden gegarandeerd als blijkt dat je een inktpatroon van een huismerk hebt gebruikt. Printerfabrikanten kunnen nagaan of een gebruiker niet-originele verbruiksartikelen heeft gebruikt, dus je kan ze ook geen blaasjes wijsmaken. Ten slotte benadrukte elke fabrikant nog eens het belang van originele inktpatronen voor de goede werking van je printer.

“Onze originele cartridges zijn echt samen met de printers ontworpen als één printsysteem om zo de betrouwbaarheid en kwaliteit te garanderen. Het gebruik van andere cartridges kan deze kwaliteit en betrouwbaarheid van het hele printsysteem in gevaar brengen”, klinkt het bij de printing afdeling van HP.

Daar is zeker iets van aan. Inktpatronen van een huismerk bieden niet altijd dezelfde kwaliteit of een even groot printbereik als hun originele tegenhangers. Voor thuisgebruikers die sporadisch printen, zijn we echter van mening dat deze patronen door de band genomen wel volstaan.

Scheermesmodel

Dat fabrikanten liefst hebben dat je hun originele inktpatronen gebruikt, mag geen verrassing zijn. Printers worden immers verkocht volgens het scheermesmodel. Scheermessen worden erg goedkoop of zelfs gratis weggegeven, maar het is pas wanneer je nieuwe mesjes nodig hebt dat je de rekening krijgt gepresenteerd.

Zo is het ook bij printers. Fabrikanten maken amper winst op de verkoop van printers, maar op de verkoop van inktpatronen zijn de winstmarges eens zo groot. Je hebt al een inkjetprinter voor een kleine 50 euro. De inktpatronen voor die printer kosten je gemiddeld 20 tot 40 euro, afhankelijk van het type printer en of het om een kleurenpatroon gaat of niet. Inktpatronen van een huismerk vind je al aan de helft of zelfs maar een derde van die prijs.

Je kan dus de afweging maken of de meerprijs van de originele inktpatronen opweegt tegen mogelijk garantieverlies bij defect. Het is tekenend voor onze wegwerpmaatschappij, maar misschien komt het wel goedkoper uit om simpelweg een nieuwe printer te kopen en toch gewoon de inktpatronen van je favoriete huismerk te gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business