Tips

Versleutel je bestanden in de cloud

Cloudopslag is handig om altijd en overal toegang te hebben tot je bestanden, maar voor extra veiligheid kan je ze maar beter goed versleutelen.

[download_file]Voor wie documenten tussen verschillende computers gesynchroniseerd moet houden, is de cloud een godsgeschenk. In plaats van te sukkelen met usb-sticks, bewaren diensten als Dropbox, OneDrive of Google Drive je bestanden online, zodat je overal en altijd de laatste versie beschikbaar hebt. Werk je met gevoelige bestanden – of ben je er niet zo tuk op om je bestanden zomaar aan de cloud toe te vertrouwen – dan is het verstandig om je documenten te versleutelen alvorens je ze in de wolken parkeert. Met Cryptomator is dat erg eenvoudig.

Cryptopmator is een gratis open source tooltje dat je bestanden lokaal encrypteert, voordat ze naar de cloud worden geüpload. In tegenstelling tot heel wat gelijkaardige alternatieven vereist Cryptomator geen account. Je kan meteen na installatie met de software aan de slag.

Wanneer je Cryptomator opstart, wordt je uitgenodigd om een nieuwe vault aan te maken. Daarvoor klik je onderaan links op het plusteken en navigeer je naar de synchronisatiemap van de cloudopslagdienst waarin je de versleutelde bestanden wilt bewaren. Geef vervolgens een sterk wachtwoord op om de bestandskluis aan te maken. Dat wachtwoord is de sleutel om je bestanden weer te ontcijferen.

Geef het wachtwoord dat je net hebt aangemaakt vervolgens nog eens op om de kluis te ontgrendelen. Cryptomator maakt nu een virtuele schijf op je computer aan, waar je bestanden naartoe kan slepen om ze te versleutelen. De versleutelde bestanden verschijnen vervolgens in de synchronisatiemap van je clouddienst en worden als complete wartaal online bewaard. Zonder encryptiesleutel zal een hacker die op je cloudaccount inbreekt niets kunnen maken van de documenten die hij daar aantreft.

Wil je de bestandskluis op een andere pc openen, dan moet je eerst ook op die computer Cryptomator installeren. Vervolgens kan je via het plusteken een bestaande kluis toevoegen. Nadat je het bijhorende wachtwoord hebt ingegeven, kan je ook op deze computer je bestanden bekijken.

Hoewel de makers van Cryptomator de software speciaal hebben ontwikkeld met het oog op cloudopslag, is er niets dat je tegenhoudt om het tooltje voor andere doeleinden te gebruiken. Zo kan je er bijvoorbeeld ook bestanden op een usb-stick met versleutelen. De software is momenteel nog in volle ontwikkeling, en moet binnenkort ook op mobiele apparaten beschikbaar zijn. Meer informatie vind je op de GitHub-pagina van het project.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business