Tips

Waarom reageert mijn computer zo traag?

Werkt je computer trager dan normaal, maar heb je geen idee hoe dat komt? WhySoSlow zet je wellicht op het juiste pad.
[download_file]Je (her)kent het vast wel: na een verse installatie draait je computer als een zonnetje. Loopt die echter al enkele maanden mee, dan blijkt die toch merkbaar trager te reageren. Het is dan niet altijd even gemakkelijk uit te vissen wat precies de oorzaak is en een compleet schone installatie is natuurlijk wel erg drastisch. Onderzoeker van dienst WhySoSlow zet je wellicht op het juiste pad.

Meteen na het opstarten van de tool kun je de analyse starten; die duurt ongeveer één minuut. Na afloop krijg je een uitgebreid rapport, opgedeeld in een aantal rubrieken. Je krijgt onder meer feedback over de snelheid en de temperatuur van je processor. Ook vertelt de tool je hoe intensief je cpu en het RAM-geheugen wordt aangesproken. Het programma geeft ook aan of bepaalde drivers eventueel aan de basis liggen van de mindere systeemprestaties en vertelt je welke processen zoal actief zijn.

Handig is verder nog de mogelijkheid om alarmmeldingen in te stellen, bijvoorbeeld wanneer de CPU-temperatuur te hoog wordt, of wanneer die volgens jouw smaak te intensief bezig is, of wanneer de vrije schijfruimte onder een bepaald niveau duikt. Bij elk van deze ‘triggers’ leg je ook zelf de gewenste drempelwaarde vast en je geeft tevens aan hoe de tool je precies op de hoogte moet brengen. Dat kan bijvoorbeeld via een eenvoudige notificatie in een pop-upvenster zijn, maar het is eveneens mogelijk een geluid af te spelen, de logs in een bestand te bewaren of zelfs je systeem af te sluiten.

WhySoSlow kan een handig hulpmiddel zijn in je zoektocht naar de oorzaken voor je lome systeem. Verwacht echter niet dat het programma alle plooien voor jou glad zal strijken. Je mag dan al een goede indicatie krijgen van de mogelijke stoorzenders, in veel gevallen moet je dus zelf nog wel de handen uit de mouwen steken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business