Tips

Creatief video’s bewerken

Op zoek naar een gratis videobewerker om je recente vakantiefilmpjes te bewerken? In plaats van Windows MovieMaker kan je VideoPad eens proberen.

 

[download_file]Je hebt een reeks videoclips, foto’s en geluidsfragmenten en die wil je op een originele manier tot één leuke videofilm versmelten. Dat kan met een veelzijdige videobewerker als VideoPad.

Toegegeven, VideoPad is niet zo gebruiksvriendelijk als Windows MovieMaker, maar er zijn wel meer mogelijkheden. De editor is ruwweg opgedeeld in drie panelen: een bibliotheek waarin je de geïmporteerde mediabestanden deponeert die je in je film wilt gebruiken, een previewvenster en de typische tijdlijn, waarin je audio en video in chronologische volgorde uitzet op de respectieve tracks.

Er zijn heel wat video-effecten en transities beschikbaar, maar de uitwerking had wel comfortabeler gekund. In tegenstelling tot veel andere video-editors vind je hier geen drag-and-drop, maar moet je eerst het gewenste punt in de videoclip selecteren, voor je de overgang kiest. Vervelend is ook wel dat de toegevoegde effecten en overgangen eerst moeten worden gerenderd. Het is ook mogelijk geluid op te nemen rechtstreeks vanuit het programma.

Handig is nog dat je vanuit het contextmenu video van een geïmporteerde clip desgewenst kunt stabiliseren of de audio naar een afzonderlijk bestand kunt extraheren. Een aantrekkelijke functie is in elk geval de ingebouwde ondertitelaar: die laat je niet alleen toe bestaande ondertitelbestanden te importeren, maar je kunt ze zelf ook creëren en bewaren. Je kunt ook zelf de grootte en kleur van je ondertitels kiezen en het resultaat is meteen in de voorbeeldweergave te bewonderen.

Ook handig is de ingebouwde batch video editor. Hiermee kun je op een hele reeks video’s tegelijk bepaalde bewerkingen uitvoeren. Die zijn wel beperkt tot het omdraaien, roteren en  bijsnijden van de filmpjes.

Het programma kan met alle belangrijke video- en audioformaten overweg en ook wat de exportmogelijkheden betreft zit het wel goed. Exporteren naar Blu-ray en dvd is mogelijk (inclusief hoofdstukken maar jammer genoeg zonder dvd-menu) en verder kun je je creatie naar zowat alle mogelijke videoformaten bewaren. VideoPad bevat tevens directe export- of uploadmogelijkheden naar diverse online services, waaronder YouTube, Facebook, Flickr, Dropbox en Google Drive.

VideoPad is zeker niet de krachtigste video-editor maar wie een gegeven paard niet te diep in de bek kijkt, kan er best aardige resultaten mee neerzetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business