Tips

Data onherroepelijk verwijderen

De delete-knop volstaat niet om bestanden echt te verwijderen. Je moet de gegevens niet alleen wissen maar ook overschrijven. Daar zorgt een programma als OW Shredder voor.
[download_file]Wil je er zeker van zijn dat bepaalde data op geen enkele manier meer terug te halen zijn, dan volstaat het niet die richting prullenbak te gooien of je schijf(partitie) te herformatteren. Er zit dan weinig anders op dan die gegevens met pseudo-willekeurige data te overschrijven, precies zoals OW Shredder dat doet, zowel voor afzonderlijke bestanden, mappen als een complete schijf.

OW Shredder is een draagbare applicatie en vereist dus geen installatie. De interface komt ietwat ‘agressief’ over (maar dat is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak). Het hoofdvenster is in drie panelen opgedeeld: een voor het shredden van mappen en bestanden, een voor het shredden van stations (behalve de  schijf waarop je Windows hebt geïnstalleerd) en een voor het verwijderen van “drive traces”: dataclusters waar momenteel geen bestanden staan geparkeerd.

Standaard kiest OW Shredder voor het GOST R 50739-95 secure erase algoritme, maar je kunt ook voor vier andere algoritmes opteren. Of je bepaalt zelf het datapatroon evenals het aantal iteraties waarmee je data zullen worden overschreven.

Verder heeft OW Shredder nog een aantal extra tools aan boord, zoals Disk Stats (met informatie over de aangesloten schijven), Autostart Manager (een opstartbeheerder) en MFT Trace Eraser (voor het weghalen van overtollige ingangen van de Master File Table). Deze tools blijken echter behoorlijk rudimentair te zijn.

We ondervonden wel dat OW Shredder niet altijd even stabiel werkt. Op één testtoestel kregen we herhaaldelijk foutmeldingen, ook al slaagden we er na enkele pogingen wel in om de applicatie aan de praat te krijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business