Tips

Zo neem je back-ups van je mobiele foto’s

Je hoeft je smartphone maar één keer ongelukkig te laten vallen om jaren aan foto’s kwijt te raken. Met behulp van synchronisatie-apps valt dit gelukkig erg eenvoudig te voorkomen.

Op reis fotograferen we tegenwoordig met z’n allen naar hartenlust met onze smartphone. Niets is immers zo eenvoudig als het vastleggen van onvergetelijke momenten met een toestel dat je sowieso op zak hebt zitten. Wat veel mensen al wel eens over het hoofd durven zien, is het gevaar dat het bewaren van foto’s op een mobiel toestel met zich meebrengt. Zakkenrollers liggen namelijk in ieder land op de loer en tijdens lange trektochten durft een smartphone al wel eens uit je handen te glippen. Om te voorkomen dat je op deze momenten voorgoed afscheid moet nemen van onbetaalbare herinneringen, kan je gelukkig een backup maken van je foto’s.

USB-connectie

Een eenvoudige manier waarop je mobiele foto’s kan veiligstellen, is door deze te kopiëren naar een computer. Dit kan je in de eerste plaats doen met behulp van een usb-kabel.

Van mobiel naar Windows

Wanneer je foto’s van een Android-, iOS-, of Windows Mobile-toestel naar een pc wilt kopiëren, dien je de bijgeleverde kabel in een USB-poort van je pc in te pluggen. Je computer zal het verbonden toestel automatisch detecteren, waarna je in Windows Verkenner de inhoud van de smartphone kan bekijken. Normaal gezien bevinden de foto’s zich in de DCIM-map (digital camera images). Selecteer de foto’s die je op je pc wilt zetten en kopieer deze naar een map van jouw keuze.

Van Android naar Mac

Ook naar een Mac kan je foto’s van een Android-toestel kopiëren. Hiervoor zal je echter bijkomstig een applicatie, zoals Android File Transfer, moeten gebruiken. Ga naar www.android.com/filetransfer om de applicatie gratis naar je Mac te downloaden. Installeer het programma en versleep het Android File Transfer-icoon naar de Applicatie-folder. Start de applicatie en verbind je toestel met een usb-kabel. Zorg er hierbij voor dat je smartphone niet vergrendeld is. Een venster van Android File Transfer zal zich automatisch openen, waarna je bestanden tussen je Android-toestel en Mac kan uitwisselen.

Van iOS naar Mac

Om foto’s van een iPhone naar een Mac te kopiëren, dien je de Lightning-kabel in je Mac te pluggen. Normaal gezien zal de app Foto’s zich automatisch openen, waarna je op het tabblad ‘Import’ dient te klikken. Alle foto’s die nog niet geïmporteerd of gesynchroniseerd zijn, zullen automatisch getoond worden. Duid de foto’s aan die je wilt kopiëren en kies voor ‘Importeer x geselecteerde’. Klik op ‘Importeer alles’, indien je alle foto’s wilt overhevelen.

Draadloos versturen

Ook draadloos kan je mobiele foto’s naar je computer versturen, al zal dit proces wel langer duren dan met een vaste verbinding. Bovendien heb je voor het draadloos versturen van bestanden naar een computer sowieso een app nodig.

Android

Een erg populaire app onder Android-gebruikers is AirDroid, welke je in de Google Play Store kan terugvinden. Installeer de app op je smartphone en start de applicatie. Op de startpagina zal je de URL http://web.airdroid.com zien staan. Typ deze URL in een browser naar keuze op je pc of Mac, waarna een QR-code wordt getoond. Scan deze met je smartphone door op de knop Scan QR code te klikken en een verbinding tussen je smartphone en pc of Mac zal tot stand worden gebracht. Om foto’s naar je computer te kopiëren, dien je in de browser op ‘Foto’s’ te klikken. Selecteer de foto’s die je wilt kopiëren in het scherm dat zich heeft geopend en klik op ‘Download’.

iOS

Indien je een iPhone of iPad hebt, kan je gebruik maken van AirDrop. Deze applicatie van Apple is beschikbaar vanaf Mac OS X Yosemite en iOS 7 of hoger. Ga naar het menu ‘Ga’ in de Finder van je Mac en klik op AirDrop om de applicatie te starten. Indien wifi of bluetooth uitgeschakeld zijn, zal je worden gevraagd deze eveneens te starten. Verder kan je instellen of je van iedereen bestanden wilt ontvangen, of slechts van je contacten. Ook op je iOS-toestel dien je AirDrop in te schakelen. Dit doe je door vanaf de onderkant van het scherm naar boven te vegen, waarna het bedieningspaneel zich zal openen. Tik op AirDrop en kies met wie je bestanden wilt delen. Wanneer je nu op een foto op je iPhone klikt, krijg je de optie om het bestand te delen. Klik hier op het icoontje van de persoon of het toestel waarnaar je de foto wilt versturen.

Windows Mobile

Ook voor Windows Mobile bestaan er verschillende apps die een eenvoudige overdracht van foto’s via wifi mogelijk maken. Easy Transfer is zo’n app, welke je gratis kan downloaden naar je smartphone. Om de app te kunnen gebruiken, dien je je toestel en pc met hetzelfde netwerk te verbinden. Wanneer je hierna Easy Transfer opent, zal een ip-adres worden getoond. Geef het ip-adres in een browser op je pc in, zodat een pagina met alle documenten die op je smartphone staan, zich zal openen. Hier kan je eenvoudig foto’s downloaden of uploaden.

Clouddiensten

Tot nu toe hebben we het steeds gehad over methodes waarbij je handmatig foto’s moet kopiëren. Deze klus is niet alleen tijdrovend, maar biedt bovendien ook geen waterdichte oplossing. Een computer kan namelijk eveneens crashen en je kan per ongeluk goede foto’s vervangen door een corrupt exemplaar. Vandaar dat veel mensen hun foto’s naar een clouddienst sturen. Hierdoor heb je minder kans dat je beelden verloren gaan en kan je ze bovendien van overal bekijken.

Google Foto’s

Google Foto’s is zo’n clouddienst, welke je gratis kan gebruiken op Android en iOS. Zolang je foto’s niet groter dan 16 megapixels zijn, heb je een ongelimiteerde hoeveelheid opslagruimte. Wanneer je de app start, zal je in de eerste plaats je Google-account zien staan. Klik op het pijltje rechts van je naam om de account te wijzigen, of de app zonder account te gebruiken. Verder zal je de opties ‘Back-up en synchronisatie’ en ‘Mobiele gegevens gebruiken om back-up te maken’ zien staan. Schakel de eerste optie in om het backuppen te starten. De tweede instelling laat je daarentegen best uitstaan, tenzij je een uitgebreid data-abonnement hebt. Wil je een einde maken aan het synchroniseren, dan dien je op het menupictogram in de linkerbovenhoek van de app te klikken. Tik op ‘Instellingen’ en kies voor ‘Back-up en synchronisatie’, waar je de functie kan uitschakelen.

iCloud-fotobibliotheek

Net als Google heeft Apple een clouddienst waar je je foto’s op kan bewaren. In tegenstelling tot Google Foto’s is de gratis opslagruimte van de iCloud-fotobibliotheek echter beperkt tot 5 GB, waarna je een pittig abonnement moet betalen. Om de dienst te starten, dien je naar ‘Instellingen’ te gaan. Tik hierna op iCloud, kies voor ‘Foto’s’ en schakel de iCloud-fotobibliotheek in. Om ruimte op je toestel te besparen, kan je bovendien de optie ‘Optimaliseer iPhone-opslag’ aanvinken. Hierdoor zullen je originele foto’s in de iCloud worden bewaard, terwijl een kleinere versie van de beelden op je iPhone blijft staan.

Microsoft OneDrive

OneDrive is de cloudopslag van Microsoft, welke je op zowat ieder toestel kan gebruiken. Er bestaat namelijk een app voor Windows, Windows Mobile, Android en iOS. Indien je Office 365 hebt aangekocht, krijg je bovendien een terabyte gratis opslagruimte. Je kan de OneDrive-app gratis downloaden van de desbetreffende store, waarna je foto’s automatisch geüpload kunnen worden naar OneDrive. In Windows Mobile dien je hiervoor in de lijst met apps op ‘Foto’s’ te klikken, hierna naar ‘Meer’ te gaan en vervolgens voor ‘Instellingen’ te kiezen. Tik onder ‘Automatisch uploaden’ op OneDrive en selecteer het gewenste uploadtype.

Dropbox

Ook van kleinere softwarebedrijven bestaan er steengoede apps om je foto’s mee te backuppen. Eén hiervan is Dropbox, welke compatibel is met Windows, Mac, Linux, Android, iOS en Windows Mobile. Wanneer je de app voor de eerste keer start, zal er worden gevraagd of je ‘Camera-upload’ wilt inschakelen. Geef de app hiervoor toestemming en kies een ‘Methode voor uploaden’. Tenzij je een duur data-abonnement hebt, kan je hier best voor ‘Alleen wifi’ kiezen. Dropbox geeft je twee GB gratis opslagruimte, waarna je een abonnement dient aan te schaffen. Er zijn echter ook verschillende manieren om je limiet gratis te verhogen.

[related_article id=”167566″]

Flickr

Indien je honger naar het nemen van foto’s niet te stillen is, kan je Flickr overwegen. Deze applicatie is compatibel met Windows, Mac, Android en iOS en biedt bovendien een terabyte aan gratis opslagruimte aan. Hierdoor kan je naar hartenlust foto’s uploaden, zonder dat je een duur abonnement opgedrongen krijgt. Alvorens je je gratis terabyte opslagruimte kan opeisen, dien je een account aan te maken. Ga hiervoor naar https://www.flickr.com/ en druk op de blauwe Sign Up-knop. Download hierna de app voor Android of iOS. Wanneer je de app start, zal je een uploadtype moeten kiezen. Hier kies je wederom best voor het alleen uploaden over wifi. Nadat je op ‘Done’ hebt geklikt, zullen je foto’s automatisch naar Flickr worden geüpload.

SugarSync

SugarSync is één van de eenvoudigste bestandssynchronisatie- en cloudopslagservices. Deze kwaliteit komt echter wel tegen een prijs: SugarSync geeft geen gratis opslagruimte weg. Indien je geen problemen hebt met iedere maand minstens 7,49 dollar te betalen, kan je de app voor je Android– of iOS-toestel downloaden. Ga naar ‘Menu’ in de app, klik op ‘Settings’ en vink ‘Automatic photo backup’ aan om je mobiele foto’s automatisch te synchroniseren. Door in het Settings-menu op ‘Photo & video backup destination’ te klikken, kan je eveneens de opslaglocatie voor je beelden aanpassen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business