Tips

Maak originele woordwolken

Wordaizer is een handige tool om originele woordwolken te creëren, waarmee je bijvoorbeeld een presentatie kan opleuken.
[download_file]‘Woordwolken’ zijn woorden die op een of andere manier bij elkaar horen en die samen zodanig worden afgebeeld dat de grootte van een woord in principe ook het belang of het relatieve aandeel van dat woord aanduidt. Met Wordaizer maak je zelf zulke woordwolken waar je niet alleen het lettertype, densiteit en kleur kunt aanpassen maar ook de vorm van de wolk kunt bepalen.

Op de website van de (Nederlandse) maker van Wordaizer – gratis voor niet-commercieel gebruik – vind je ook een handleiding in PDF (7 pagina’s) terug: we raden je aan die eerst even te doorlopen voor je met het programma aan de slag gaat; dat gaat je naderhand vast tijd besparen. Om alle mogelijkheden te ontsluiten doe je er tevens goed aan het programma als administrator op te starten.

Automatisch

In principe hoef je weinig meer te doen dan een tekstbestand met sleutelwoorden in te laden waarna je Wordaizer een woordenwolk kunt laten genereren. Die kun je zoals gezegd echter op diverse manieren aanpassen. Je kunt onder meer een (zwart/wit) masker inladen of zelf in het programma tekenen: op de witte plekken worden dan woorden geplaatst. Het is ook mogelijk op basis van een afbeelding te werken en Wordaizer hieruit zelf een masker te laten genereren. Ook leuk is dat je de woordkleuren kunt afstemmen op de meest prominente kleuren van de afbeelding.

Verder kun je onder meer nog het minimum aantal gebruikte woorden uit het tekstbestand instellen, evenals de minimale woordlengte, de lettergrootte, het lettertype enz. Standaard worden de woorden in een rechte lijn in de wolk geplaatst, maar het is ook mogelijk de tekstkromming in te stellen (bijvoorbeeld een golfpatroon). Ook de canvasgrootte is instelbaar. Het is tevens mogelijk een ‘video’ van  de woordenwolk te maken, waarbij het proces van het samenstellen van de woordenwolk dan in de vorm van een animatie wordt gepresenteerd.

Het is even wennen aan de (talrijke) mogelijkheden van Wordaizer maar wie er de tijd voor neemt (en de moeite doet de handleiding te raadplegen) bekomt al snel fraaie resultaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business