Tips

Snel inzicht in het netwerkverkeer van je pc

Het is niet altijd duidelijk welke computerprogramma's data versturen via je internet, laat staan met wie ze communiceren. Glasswire biedt een oplossing.
[download_file]Je computer is quasi continu bezig met het uitsturen en ontvangen van data wanneer je online bent, of dat nu je browser is die de beelden moet ophalen van de website die je bezoekt of een van de andere programma’s die op je pc geïnstalleerd zijn. Die communicatie verloopt voor de meeste gebruikers onzichtbaar in de achtergrond. Wil je dieper duiken in de gegevens die je pc binnen- en buitengaan? Glasswire biedt een gratis firewall aan die de gesprekken van je pc in een fraai en helder overzicht giet.

Kleurrijk

Het dashboard is de grootste troef van Glasswire. De heldere en kleurrijke interface maakt netwerkbeheer – vaak toch eerder aanzien als complex en saai – simpel en behapbaar. Het installatiebestand van de firewall neemt 29,1 MB in, het programma zelf is 62,22 MB groot. Downloaden en installeren kost je normaal gezien maar enkele minuutjes tijd.

Standaard toont Glasswire je een grafiek die in real-time de datastromen op je netwerk visualiseert. Dat maakt het gemakkelijk te zien wanneer er opeens een piek in het verkeer is. Om na te gaan wat die stijging veroorzaakt, hoef je enkel op de piek in kwestie te klikken. Onderaan de grafiek verschijnt dan de verstuurde en ontvangen hoeveelheid data, het programma dat de piek veroorzaakte op je pc, en de zender waarmee het communiceerde. Zo konden we zien dat de Outlook-applicatie communiceerde met het Outlook EMEA center in de VS, al zijn die zenders vaker wel dan niet een combinatie van betekenisloze letters en cijfers die moeilijk te plaatsen zijn.

Overzicht

Klik je in de tab “Graph” op het menu “Apps”, dan krijg je te zien welke software op dat moment data verstuurt of ontvangt. Het menu “Traffic” omvat het type verkeer dat op je pc plaatsvindt. Als firewall laat Glasswire je ook toe om bepaalde processen te blokkeren. In het tabblad “Usage” krijg je nog eens een mooi overzicht van de data die langs je netwerk passeert per dag, week, of maand. “Network” geeft je een overzicht van alle apparaten die op je netwerk zijn aangesloten, maar deze functie is alleen beschikbaar in de betalende versie van Glasswire. Tot slot laat “Alerts” zien wanneer een programma voor het eerst online ging sinds jij je pc hebt opgestart, iets dat ook visueel verschijnt op de grafiek van de firewall.

De aantrekkelijk ontworpen interface van Glasswire is snel in gebruik: het schakelen tussen diverse menu’s verloopt naadloos. Dat maakt het niet alleen gemakkelijk om je netwerk in het oog te houden, het is ook gewoon leuk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business