Tips

Overklok je grafische kaart zonder zorgen

Wil jij graag betere prestaties zonder dat je een nieuwe grafische kaart moet kopen? Haal wat extra winst uit je huidige kaart dankzij MSI Afterburner.

De wereld van hardware evolueert razendsnel, wat betekent dat spellen ook elke keer mooier en straffer worden. Een grafische kaart kan daarom al heel snel oud worden, maar je hoeft die daarom niet direct te vervangen door een gloednieuw exemplaar. Afterburner is overkloksoftware van MSI en bijzonder betrouwbaar om wat extra jus uit je grafische kaart te knijpen. Wij haalden alvast een boost van 13%, toch niet mis![download_file]

Na de installatie van Afterburner (laat alles standaard aangevinkt) kan je aan de slag met de software. Allereerst kan je best even analyseren hoe je grafische kaart scoort. Let op het GPU-gebruik, temperatuur en geheugengebruik. VID moet je minder op letten: hier gaat het om het voltageverschillen in percent uitgedrukt.

MSI Afterburner weet perfect wat er wel en niet kan met je grafische kaart, zodat je vrij de schuivers kan veranderen. Doe dit stapsgewijs en draai tussendoor een spel voor enkele minuten of langer om te weten of de instellingen stabiel genoeg zijn voor je grafische kaart. Hier heb je vooral veel geduld bij nodig. Algemeen advies: speel vooral met de Core Clock (MHz) en Memory Clock (MHz) voor de gemakkelijkste winst. Voltages kan je daarna nog aanpassen om meer uit je kaart te halen, maar ook hier opnieuw stapsgewijs aanpakken.

Wil je zeker zijn dat je kaart koel blijft? Zet dan de Fan Speed (%) op Max. Niet echt comfortabel voor de oren, maar wel het beste resultaat om hoge temperaturen te voorkomen die nefast zijn voor je GPU. Bewaar tussendoor je profiel door op Save te klikken en daarna het vakje met cijfer 1 te selecteren. Heb je een setup gevonden waar je mee kan leven en game jij elke keer wanneer je pc opstart? Vink dan zeker ‘Apply overclocking at system startup aan’.

Wie echt helemaal los wil gaan, kan in de instellingen duiken en de voltagecontrole en voltagetoezicht vrijstellen. Opgepast: die doe je op eigen risico! Leuk om eens te proberen hoe ver je kan gaan, maar doe dit enkel op oude hardware die je toch elk moment zal moeten vervangen. Doe dit niet op nieuwe hardware zonder kennis van zaken!

MSI Afterburner werkt op elke grafische kaart van AMD en Nvidia. Geïntegreerde GPU’s van Intel worden niet ondersteund door Afterburner.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business