Tips

Geef malware en spyware geen kans

Spybot is na 15 jaar nog steeds een van de betere malware en spyware verwijderaars. Met één klik maak je je pc opnieuw zuiver.

Spybot bestaat al meer dan 15 jaar. Wat in 2000 als een studentenproject begon, is al jaren volgroeid tot efficiënte doder van malware en spyware. Spybot heeft ook een betalende versie met geïntegreerde antivirus, maar hier hebben we het over de gratis versie. Het programma vraagt vanaf de start of je een Whitelist wil aanmaken. Bevestig dit om in de toekomst sneller te scannen.

[download_file]De whitelist zorgt ervoor dat het programma weet welke basis op je computer aanwezig is, zodat het niet telkens dezelfde bestanden gaat scannen die er al op stonden. Selecteer alle schijven die je gebruikt op je computer en start de whitelist. In ons geval duurde het genereren van de lijst ongeveer 30 minuten met een SSD. Computers met harde schijven kunnen er zeker langer over doen. Wil je Spybot eerst gewoon wat proberen? Dan hoeft de tijdsintensieve whitelist niet.

Nadat de whitelist klaar is, vraagt Spybot ook om de laatste spyware signatures te installeren, zodat het weet waarop het moet scannen. Klik op Update en wacht opnieuw een kleine minuut om de volledige database binnen te halen. Belangrijk: Spybot werkt op zijn best wanneer het in je taakbalk klaar zit om spyware of malware direct onschadelijk te maken.

Klik op System Scan om aan de slag te gaan. Spybot komt eerst zeggen dat er een aantal tijdelijke bestanden verwijderd kunnen worden. Maak eerst ruimte vrij en klik op Start a scan. Wie wil kan ook tracking cookies ineens verwijderen in de optie eronder. De scan kan behoorlijk lang duren, afhankelijk van je configuratie en de hoeveelheid data. Wie specifieker wil scannen, kiest File Scan om bepaalde mappen of bestanden te selecteren.

Onder Quarantine zitten alle beestjes dat Spybot heeft gevonden. Aan jou om ze te verwijderen, of toch te herstellen indien het een false positive is. Ben je 100% zeker dat bepaalde delen van je computer zeker zuiver zijn? Voeg ze toe via Immunization zodat die niet worden gescand en de initiële scan zelf sneller verloopt. Tot slot loont het ook altijd om een Rootkit Scan uit te voeren. Je krijgt direct de resultaten van de snelle scan te zien. Allemaal groene vinkjes? Dan is je computer zuiver. Je kan nog altijd een Deep scan uitvoeren indien gewenst.

Spybot is een gratis programma dat werkt vanaf Windows XP of hoger.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business