Tips

MacBook toont niet langer resterende batterijduur: zo haal je de functie terug

Met een nieuwe update voor macOS verwijdert Apple de aanduiding van de resterende batterijduur op MacBooks. Zo haal je de functie terug.

Apple heeft een nieuwe update uit voor macOS. Een van de opvallendste vernieuwing is het weglaten van de geschatte resterende levensduur van de batterij. Wie werkt op een MacBook, zij het een Air, Pro of de kleinste variant zonder achtervoegsel, kijkt waarschijnlijk geregeld naar zijn batterijvolume en de bijhorende batterijberekening die schat hoelang je nog zonder stopcontact kan. Dat is nu niet meer mogelijk.

Het bedrijf uit Cupertino zet deze drastische stap omdat de nieuwe Macbook Pro’s het onmogelijk maken om die schattingen accuraat uit te voeren. De chips, Intel Skylakes, werken namelijk op een geavanceerde manier die grote verschillen qua werklast teweegbrengt. Wanneer je zware taken uitvoert, zullen de chips plots hard werken, terwijl ze het volgende moment stilvallen omdat zoveel rekenkracht niet nodig is.

Resterende batterijduur

De resterende batterijduur wordt voor een groot deel berekend op basis van de werklast die de processor te verduren krijgt, wat bij de nieuwe MacBooks dus een vertekend beeld oplevert. Het besturingssysteem kan alleen maar een momentopname geven van de resterende batterijduur.

Dat is problematisch door het zeer volatiele energieverbruik van de SkyLake-chips. Als je de autonomie net controleert op een moment dat de processor op volle kracht werkt, zal dat een vertekend beeld geven van het werkelijke batterijleven. Apple wijst erop dat de batterijen wel degelijk naar behoren werken en dat gebruikers bij ‘normaal gebruik’ hun beloofde tien uur batterijleven zullen halen. De ingreep is louter om verwarring te voorkomen.

Haal de batterijduur terug

Heb je de nieuwe update geïnstalleerd en wil je toch een inschatting hebben over hoe lang je MacBook het nog zal volhouden, zijn er gelukkig verschillende third-party apps die je uit de brand kunnen helpen.

De eerste software die je kan overwegen, is Battery Health 2. Deze app is gratis te gebruiken, al kan je geld betalen om extra functies te krijgen. Battery Health 2 zal weergeven wat de huidige capaciteit is van je batterij in vergelijking met de oorspronkelijke capaciteit. Hierdoor weet je hoe gezond de accu nog is. In de menubalk van je MacBook kan je bovendien in één oogopslag nakijken hoe lang de accu het nog zal volhouden. Door geld te betalen, kan je statistieken over de batterij van je toestel nakijken.

Een tweede app die uitermate geschikt is om een inschatting van de resterende autonomie te krijgen, is iStat Menus 5. Je kan de software twee weken gratis uitproberen. Daarna betaal je eenmalig 18 dollar om de software verder te gebruiken. De app geeft gedetailleerde informatie over de batterij van je MacBook weer en kan realtime grafieken over de CPU en GPU maken. Op deze manier weet je te allen tijde wat de werklast is van je toestel en hoelang de batterij het nog zal volhouden.

En verder

De recente update, versie 10.12.2, brengt verder een oplossing voor een bug die voor visuele artefacten zorgde op de nieuwste toestellen, en ondersteuning voor Windows 7 en 8 in Bootcamp. Ook de iCloud-functies werden geoptimaliseerd met meer uitleg wat de dienst nu juist doet met bestanden waarvan je een back-up maakt in de cloud. Ten slotte werd bluetoothgeluid verbeterd voor gebruik met FaceTime en Siri.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business