Tips

Gaat draadloos opladen trager dan met kabel?

De nieuwe iPhones kan je draadloos opladen. Werkt deze oplaadmethode even snel als laden met kabel?

Eén van de nieuwe functies die Apple aankondigde voor de iPhone 8 en X is draadloos opladen. Deze oplaadmethode wordt al enige tijd ondersteund door Android-toestellen, maar ontbrak aan de telefoons van Apple. Nu ook iPhone-gebruikers van deze functionaliteit kunnen genieten, komt één belangrijke vraag naar boven. Kan je een toestel sneller opladen met een kabel, of is draadloos opladen de snelheidskampioen?

Varianten

Vroeger was deze vraag erg eenvoudig te beantwoorden. Klassieke draadloze oplaadmethodes werkten inderdaad trager dan hun bedrade tegenhangers. Tegenwoordig zijn er echter nieuwe standaarden voor zowel draadloos opladen als opladen met kabel. Hierdoor is het niet langer zo eenvoudig om te zeggen welke oplaadmethode het snelste werkt.

In de eerste plaats heb je de traditionele oplaadmethode, die met een kabel en een adapter werkt. Verder kan je gebruik maken van snelladen, wat een nieuwe technologie is die je toelaat je toestel met een kabel erg snel op te laten. Ook bij draadloos opladen, kan je deze twee varianten terugvinden. Standaard draadloos opladen, is trager dan zijn bedrade tegenhanger. Je hebt echter eveneens draadloos snelladen, wat sneller werkt, maar niet beschikbaar is voor alle telefoons.

[related_article id=”218506″]

Ondersteuning

Wanneer je een oudere smartphone die klassiek laden ondersteunt, vergelijkt met een nieuw toestel met draadloos snelladen, dan is de laatste oplaadmethode waarschijnlijk sneller. Vergelijk je daarentegen bedraad snelladen met draadloos snelladen, dan is de eerste methode sneller. Momenteel is deze oplaadmethode de snelste manier om je smartphone op te laden.

Alles hangt echter af van wat je toestel ondersteunt. Niet alle telefoons ondersteunen immers snelladen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de iPhone 8 en X. Beide toestellen kan je snel opladen met een kabel, maar de kabel die je hiervoor nodigt hebt, wordt niet meegeleverd. Je hebt een Lightning-naar-USB-C-kabel en een USB-C-lader nodig. De meeste mensen zullen hun iPhone daarom op normale snelheid opladen.

Momenteel is het nog niet duidelijk of de iPhone 8 en X draadloos snelladen ondersteunen. Voor deze oplaadmethode geldt echter eveneens dat zowel je smartphone als lader compatibel moeten zijn. Indien je smartphone snelladen ondersteunt, maar je oplaadmatje bevat deze functie niet, dan kan je niet ten volle van de snelheid die snelladen met zich meebrengt genieten. Om te bepalen op welke manier je je toestel het snelste kan opladen, moet je dan ook naar de specificaties van je smartphone én je oplaadapparatuur kijken.

Vuistregel

Ongeacht het toestel dat je gebruikt, bestaat er een eenvoudige vuistregel die je kan volgen. Laden met kabel is doorgaans sneller en is daarom ideaal voor wanneer je weinig tijd hebt. Draadloos opladen is echter eenvoudiger. Wanneer je bijvoorbeeld ’s nachts nog even je toestel gebruikt, kan je deze simpelweg op je nachtkastje leggen zonder dat je naar het kabeltje moet zoeken. Voor momenten waarop je veel tijd hebt – zoals ’s nachts – gebruik je daarom best draadloos opladen.

appledraadloos ladeniPhone 8iphone xladenmobieltip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals