Tips

Schakel gepersonaliseerde Google-reclame uit

Op basis van je online gedrag biedt Google je gepersonaliseerde advertenties aan. Wie niet is opgezet met deze praktijken kan de functie uitschakelen.

Hoogstwaarschijnlijk is het je al opgevallen dat de advertenties die je online te zien krijgt, gebaseerd zijn op je recentste bezigheden op het web. Google heeft van het aanbieden van gepersonaliseerde advertenties een erg winstgevende business gemaakt.

[related_article id=”216952″]

Niet iedereen houdt echter van deze praktijken; het drukt je neus op het feit dat Google wel erg veel over je weet. Voor wie op zoek is naar gemoedsrust bestaat er een manier om de gepersonaliseerde advertenties een halt toe te roepen.

Advertenties aanpassen

Allereerst moeten we je verwachtingen enigszins bijschaven. In deze workshop doen we enkel uit de doeken hoe je ervoor kan zorgen dat de advertenties van Google niet langer gepersonaliseerd zijn. Je zal nog steeds advertenties te zien krijgen, maar deze zullen niet langer gelinkt zijn aan je online bezigheden. In de eerste plaats kan je de onderwerpen waarover je reclame te zien krijgt, aanpakken. Ga hiervoor naar je Google-account, klik onder ‘Persoonlijke informatie en privacy’ op ‘Advertentie-instellingen’ en ga naar ‘Advertentie-instellingen beheren’. Op de pagina die zich heeft geopend, kan je onder andere de onderwerpen terugvinden waarvan Google denkt dat je ze interessant vindt. Indien er een onderwerp tussenstaat dat je niet interesseert, kan je deze verwijderen door op het vinkje te klikken. Ook is het mogelijk om interesses toe te voegen via de ‘Nieuw onderwerp’-knop.

Op dezelfde pagina kan je eveneens aangeven dat je niet langer gepersonaliseerde advertenties te zien wilt krijgen. Zet de schakelaar onder ‘Advertenties personaliseren’ uit. Je zal een venster te zien krijgen waarin Google je waarschuwt voor de gevolgen van je beslissing. Indien je zeker bent dat je geen gepersonaliseerde advertenties meer te zien wilt krijgen, klik je op ‘Uitschakele’n en vervolgens op ‘OK’. Hierna zullen de verschillende opties op de pagina zijn uitgegrijsd en staat er niet langer een lijst met interesses onder ‘Uw onderwerpen’.

Extensie

Alleen de personaliseringsoptie uitschakelen is niet voldoende om er zeker van te zijn dat Google je geen gerichte reclame meer zal tonen. Wanneer je de geschiedenis en cookies van je browser wist, kan het immers zijn dat de standaardinstellingen opnieuw in voege treden. Om dit te voorkomen, biedt Google een extensie aan voor Chrome, Firefox en Internet Explorer. Eenmaal je de extensie voor je browser hebt geïnstalleerd, zal het ervoor zorgen dat Google nooit meer jouw advertenties personaliseert.

Android

Indien je Android gebruikt, moet je nog een aanpassing doen alvorens je volledig verlost bent van gepersonaliseerde advertenties. Ga naar de instellingen van je smartphone, klik op ‘Google’ en tik op ‘Advertenties’. Standaard zal de optie ‘Afmelden voor personalisatie van advertenties’ uitgeschakeld zijn. Schakel de functie in om geen gepersonaliseerde advertenties in Android-apps te zien te krijgen. Net als in je browser zullen er nog steeds advertenties verschijnen in Android-apps. Deze zullen echter niet langer aangepast zijn aan je persoonlijke interesses.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business