Windows heeft een automatisch onderhoudsprogramma dat enkele schoonmaaktaken op zich neemt. Wat doet het precies, en wat kan je aanpassen?

Advertentie

Sinds Windows 8 bevat Microsofts besturingssysteem een onderhoudsprogramma dat enkele poetstaken op zich neemt. Die handelingen gebeuren op de achtergrond terwijl je aan het werken bent. Staat je computer niet aan, dan zal Windows deze wekken om de schoonmaakfuncties uit te voeren. Ik toon je waar je de tool vindt. De taken van het automatisch onderhoud kan je niet aanpassen, maar je hebt wel zeggenschap over de werktijden.

Standaard staat het automatisch onderhoud voor je pc gepland om 2 uur ’s morgens, elke dag. Worden de taken niet gedaan, bijvoorbeeld omdat je pc niet ingeschakeld is, dan doet Windows deze gewoon op het volgende opportune moment wanneer je de pc niet gebruikt, maar deze wel opstaat.

Wat doet het OS tijdens het automatisch onderhoud precies? Windows haalt onder andere updates binnen, voert veiligheidsscans uit, defragmenteert je harde schijf en controleert of je systeem nog gezond functioneert. Ontwikkelaars kunnen daar ook hun eigen taken aan toevoegen. Met andere woorden, wanneer je een app installeert kan die Windows ook commanderen om bepaalde taken uit te voeren tijdens het onderhoudsmoment.

Bij ‘Automatisch onderhoud’ zie je wanneer je pc voor het laatst werd opgekuist.

Wekker

Microsoft beperkt het onderhoud tot één uur: taken die meer tijd vragen worden grotendeels uitgesteld naar de volgende dag, al zijn er ook handelingen die niet kunnen wachten. Vroeger wekte Windows je computer automatisch om 2 uur en sloot het je pc na de onderhoudswerken weer af. Tegenwoordig moet je via de instellingen aangeven of je dit wilt toelaten.

Het automatisch wekken gebeurt enkel wanneer je laptop in het stopcontact zit, niet wanneer deze op batterij loopt.  Om bij het onderhoudsmenu te geraken moet je het oude Configuratiescherm openen. Ga vervolgens naar ‘Systeem en beveiliging’ en ‘Beveiliging en onderhoud’. In dit venster kan je bij ‘Onderhoud’ op het pijltje klikken om details te bekijken van het onderdeel. Bij ‘Automatisch onderhoud’ zal je kunnen zien wanneer je pc de laatste keer in actie is geschoten.

Plannen

Wil je het onderhoudsmoment op een ander ogenblik inplannen dan 2 uur ’s ochtends? Klik op de knop ‘Onderhoudsinstellingen wijzigen’. In dit scherm kan je het uur van aanvang veranderen. Je kan hier ook de optie aanvinken die ervoor zorgt dat je pc automatisch wordt gewekt.

Je kan je computer automatisch laten wekken om onderhoudstaken uit te voeren, maar wel enkel als deze in een stopcontact zit.

Ga je terug naar het overzichtsmenu, dan vind je hier ook de knop ‘Onderhoud starten’. Hiermee forceer je je pc om met zijn uurtje opruiming te beginnen. Klik je op de knop, dan kan je het onderhoud ook weer manueel stopzetten via de optie ‘Onderhoud stoppen’ die dan verschijnt.

Verder…

Het onderhoudsscherm bevat nog enkele andere opties. Je vindt er status-indicatoren voor de gezondheid van je drives, je software, je bestandsgeschiedenis, je thuisgroepen, en van je computer in het algemeen. Is je computer recent gecrasht, dan kan je via de knop ‘Betrouwbaarheidsgeschiedenis weergeven’ een dagelijks overzicht zien van de toestand van je toestel. Kritieke gebeurtenissen worden erin weergegeven en wanneer je op technische details klikt, krijg je meer informatie over de specifieke fout die zich heeft voorgedaan.


4 REACTIES

  1. Alles voor het geld. Als ze een schijf moeten ruïneren om een nieuw is door je strot te rammen dan mag je raden wat er gebeurt. Windows is al lang geen is meer maar een klantenverkrachting systeem. Ik begrijp nog altijd niet waarom gebruiker al de rotzooi die Windows met zich meebrengt willen hebben. Zijn gebruikers dan echt te dom en lui om met een pc te werken. Wel koop dan een tablet en taal de pc voor de echt kenners. Surfen en mails lezen kan ook met je “ik ben te lui om iets manueel te doen smartphone”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here