Tips

Zo schakel je gezichtsherkenning in op elke Android-smartphone

Android-toestellen bevatten al jaren de mogelijkheid om gezichtsherkenning te gebruiken. Zo schakel je de functie in.

Eén van de meest besproken functies van de iPhone X is gezichtsherkenning. Apple voegde de nodige sensoren en software toe aan zijn verjaardagstoestel, zodat je met een blik op je toestel het ding kan ontgrendelen. Gezichtsherkenning is echter niets nieuws; Android bevat al jaren een optie om gezichtsherkenning in te schakelen.

Vertrouwd gezicht

Ga naar het instellingenmenu van je smartphone, tik op Beveiliging en ga vervolgens naar Smart Lock. Je smartphone zal naar je pincode of patroon vragen om zich ervan te verzekeren dat jij de eigenaar van het toestel bent. Vervolgens kom je in een menu terecht, waar je op Vertrouwd gezicht moet tikken.

Android legt je uit wat Vertrouwd gezicht juist is en waarschuwt je dat de functie niet zo veilig is als een pincode of vingerafdrukscanner. Lees de uitleg goed door en tik op Configureren. Je smartphone vraagt je om naar een plek te gaan die niet te licht of te donker is. Houd je telefoon op ooghoogte en druk vervolgens op Volgende. Houd je smartphone zodanig dat je gezicht zich in de cirkel bevindt.

Eenmaal Vertrouwd gezicht is ingeschakeld, kan je je smartphone ontgrendelen door er naar te kijken. Wanneer je het scherm van je toestel inschakelt, zie je onderaan een icoon van een gezicht staan. Je smartphone heeft je herkent wanneer dat icoontje in een slot verandert. Veeg naar boven om je smartphone te gebruiken. Lukt de gezichtsherkenning niet, dan kan je gebruik maken van je vingerafdruk, een pincode, of een patroon.

Verbeteren en verwijderen

Je kan via het instellingenmenu gezichtsherkenning verbeteren. Ga wederom naar Beveiliging, tik vervolgens op Smart Lock en ten slotte op Vertrouwd gezicht. Je krijgt nu twee opties te zien, waarvan je de eerste kiest. Android vraagt je om te laten zien hoe je er in verschillende omstandigheden uitziet. Ga naar een plaats met andere verlichting, of zet je bril op alvorens je op Volgende tikt. Wederom scant je smartphone je gezicht.

Via de tweede optie in het menu kan je de functie verwijderen. Je toestel toont een waarschuwing wanneer je op Vertrouwd gezicht verwijderen tikt. Indien je er zeker van bent dat je de functie niet meer wilt gebruiken, tik je andermaal op Verwijderen.

Waarschuwing

In vergelijking met de gezichtsherkenning van Apple en Samsung is de optie in Android relatief onveilig. Google biedt zijn besturingssysteem immers op allerhande verschillende toestellen aan, waardoor het bedrijf de software niet aan de hardware heeft kunnen aanpassen. Bovendien bevatten de meeste smartphones slechts een standaard selfiecamera, zonder de extra sensoren die Apple voorziet. Hierdoor is de kans reëel dat een foto de functie kan bedotten, of dat een look-a-like je toestel ontgrendelt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business