Een stomme kleine fout in Windows 10 zorgt ervoor dat een bluetooth hoofdtelefoon bijzonder slecht klinkt. Door één vinkje aan te passen, geniet je plots van glashelder geluid.

Advertentie

Wie een bluetooth hoofdtelefoon of draadloze oortjes aansluit op een Windows 10-toestel, kan net zo goed meedoen met de lotto. De éne keer krijg je kraakhelder geluid zoals je verwacht, maar de andere keer niet. Je moet hierbij geluk hebben: als je na een paar keer geen problemen ondervindt, is de kans klein dat ze ooit opsteken.

Voor alle andere die geen geluk hebben, is de oplossing gelukkig snel toegepast. Klik op het vergrootglas naast de Start-knop en typ bluetooth in. Selecteer ‘Bluetooth en andere apparaten’ uit de lijst en klik rechts op ‘Apparaten en Printers’. Hier krijg je, eens je hoofdtelefoon gekoppeld is, een icoontje te zien van een bluetooth headset.

Rechterklik op het juiste apparaat, kies ‘Eigenschappen’ en daarna het tabblad ‘Services’. Vink hier de optie ‘Handsfree-telefonie’ uit. Normaal hoor je een duidelijke klik dat de bluetoothverbinding is weggevallen. Maak manueel opnieuw verbinding via ‘Bluetooth en andere apparaten’, en je muziek klinkt opeens kraakhelder.

Enig nadeel aan deze werkwijze is dat Windows 10 nu niet meer actief naar dat bluetoothapparaat gaat zoeken. Je hoofdtelefoon uitschakelen en opnieuw inschakelen betekent opnieuw via het bluetoothmenu manueel koppelen. Wie dat vervelend vindt, kan de Handsfree-telefonie-functie opnieuw inschakelen. Maar dan moet je de slechte geluidskwaliteit er wel bijnemen, mocht je daar last van hebben.


16 REACTIES

 1. Dit was mij al lang opgevallen, maar ik wist niet dat dit een Windows probleem was 🙁 Wat een teleurstelling. Dank je wel Cédric, ik heb blij dat ik op dit artikel ben terecht gekomen!

 2. Ik was bijna in staat om een nieuwe koptelefoon te nemen, blij dat ik dit artikel tegen ben gekomen! Dankjewel!

 3. Bij mij is er enkel slecht geluid wanneer ik videobel (bijvoorbeeld via Teams of Zoom). Dan klinkt het geluid als een robot. Hoe zou dit komen?

  • Ik heb hetzelfde probleem met de JBL Tune500bt… Geen idee wat ik hieraan kan doen. Ik had hem nochtans gekocht speciaal om te videochatten.

 4. Dit laatste heb ik ook! Met Teams is echt dramatisch, voelt inderdaad als een loterij of ‘ie het een minuut lang blijft doen… Blijft de microfoon wel actief als ik bovenstaande tip uitvoer?

 5. Brilliante oplossing, hartelijk dank !
  Ik had hetzelfde probleem met de JBL Tune500bt icm MS Teams. Vinkje weggehaald en werkt nu zoals behoren. Hoe komen mensen achter dit soort problemen…… ?
  Gelukkig hebben we Google….
  Multiple Kuddo’s !!!

 6. De microfoon werkt nu idd niet meer, maar de microfoon van de laptop wordt nu ingesteld in Teams. Is jammer, maar je hebt nu iig wel goed geluid.

 7. ik heb de headset gekocht voor noise canceling te kunnen bellen met mijn Bose Noise – iemand al oplossing gevonden om toch te kunnen bellen

 8. ik krijg geen geluid via mijn pc ook al is de bluetooth hoofdtelefoon verbonden want dat zie je op de computer

 9. Nadat ik dit heb gedaan hoor ik nu helemaal niks meer met mijn bleutooth oortjes ook niet op mijn telefoon en als ik het wil terug veranderen krijg ik parameter is onjuist is hier een oplossing voor

 10. Wat een idiote The Verge kwaliteit tip zeg. Je lost niets op behalve dat je nu niet meer de mic kan gebruiken voor bijv. bellen.. Je moet gewoon je geluidsinsintelling fixen: zet je standaard apparaat van [apparaatnaam] Hands-Free AG Audio naar [apparaatnaam] Stereo. En je standaardcommunicatieapparaat op apparaatnaam] Hands-Free AG Audio. En windows doet de rest..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here