Tips

Automatiseer je huis: doe niets meer zelf

Door de juiste producten aan te schaffen, ben je niet langer een slaaf van je huis. We leggen je uit hoe je je woning tot in de puntjes kan automatiseren.

Tegenwoordig kan je van zowat alles een slimme versie kopen. Van je koelkast tot je verlichting: het kan allemaal met het internet verbonden worden. Dat je deze toestellen via een app kan aansturen, biedt onnoemelijk veel mogelijkheden voor wanneer je je huis wilt automatiseren. Met behulp van de juiste software en hardware zorg je ervoor dat je slimme apparatuur perfect inspeelt op elkaar en op jouw wensen. Zelfs je domme keukengerei kan je met behulp van de juiste tools van op afstand aansturen.

Beveiliging

Eén van de aspecten van je huis die je kan automatiseren, is de beveiliging. De meeste beveiligingscamera’s staan standaard in verbinding met het internet, zodat je vanop afstand jouw huis in de gaten kan houden. Bovendien kan je eveneens je sloten vervangen door een slim exemplaar en je woning tegen inbraak beveiligen met de nodige sensoren.

Verschillende bedrijven bieden handige startkits aan die je kan gebruiken om de beveiliging van je huis te automatiseren. In deze kits zitten veelal een deur- en raamsensor, een IP-camera en eventueel een sirene. De verschillende sensoren plaats je op de juiste locaties, waarna je de toestellen draadloos met elkaar verbindt via een hub. De apparaten communiceren met de hub met behulp van een domoticastandaard zoals Zigbee, terwijl de hub deze signalen omzet in wifi. Hierdoor kan je met een bijhorende app in de gaten houden wat er in je huis gebeurt.

Starterpakketten bestaan uit allerhande sensoren die je huis beschermen.

Wie nog een stapje verder wil gaan, kan eveneens een slim slot plaatsen. Deze sloten detecteren wanneer je in de buurt bent, of kan je openen met behulp van je smartphone. Ook kunnen sommige toestellen je huis automatisch afsluiten nadat je door de voordeur bent gewandeld.

Verwarming

Een slimme thermostaat is een must wanneer je je huis automatiseert. De meeste slimme thermostaten bestaan uit twee stukken. In de eerste plaats heb je de thermostaat met een schermpje dat aangeeft wat de temperatuur is. Verder komt slimme verwarming eveneens met een hub die de signalen van de thermostaat omzet in wifisignalen. Hierdoor kan je het toestelletje met je smartphone aansturen. Nog beter zijn de apparaten die detecteren wanneer je in de buurt van je huis komt, zodat je verwarming automatisch opspringt. Indien je een draadloze slimme thermostaat aanschaft, zal je eveneens een toestelletje aan je verwarmingsketel moeten plaatsen. Deze ontvangt de draadloze signalen van je thermostaat en geeft die door aan je ketel.

Iedereen vergeet wel eens om een licht uit te schakelen wanneer hij naar zijn werk vertrekt.

Bij een klassieke verwarmingsopstelling is het moeilijk om de exacte temperatuur in al je kamers te bepalen. Daarom bieden fabrikanten vaak ook slimme verwarmingskranen aan. Deze toestellen monteer je op je radiatoren, waarna je de exacte temperatuur per kamer vanop afstand kan bepalen.

Met behulp van slimme radiatorkranen verwarm je iedere kamer afzonderlijk tot de juiste temperatuur.

Verlichting

Nog een aspect van je huis dat je kan automatiseren, is de verlichting. Iedereen vergeet wel eens om een licht uit te schakelen wanneer hij naar zijn werk vertrekt. Slimme lampen kunnen daar een einde aan maken. De ledlampen draai je simpelweg in de armaturen die je al hebt. Doorgaans gebruiken de lampen Zigbee om met elkaar en een centrale hub te communiceren. Je kan de lampen aansturen met behulp van een klassieke dimmer, maar de verlichting komt eveneens met een bijhorende app. Via deze app stel je verlichtingsprogramma’s in en kies je de kleurtemperatuur van je lampen. Doorgaans stuur je met een dimmer alle lampen gelijktijdig aan, terwijl je de app kan gebruiken om in iedere kamer een andere kleur verlichting te bekomen. Door middel van geofencing detecteren de lampen wanneer je thuiskomt of wanneer je je huis verlaat. Hierdoor zal het licht nooit schijnen wanneer je op je werk zit.

Met Philips Hue-lampen kan je je huis erg sfeervol verlichten.

Kuisen

Schoonmaken wordt door veel mensen als een noodzakelijk kwaad aanzien. Gelukkig kan je tegenwoordig een groot deel van het werk uit handen geven. Robotstofzuigers worden steeds vaker gebruikt in huizen en kunnen je leven een stuk aangenamer maken.

Robotstuifzuigers kan je ruwweg in twee groepen indelen. Tot de eerste groep behoren toestellen die willekeurig rondrijden en tegen je meubels opbotsen. Hoe langer zo’n stofzuiger rondrijdt, hoe correcter een ruimte wordt schoongemaakt. De kans dat zo’n toestel iedere vierkante centimeter van je huis stofzuigt, is echter erg klein. Je moet de dingen dan ook meermaals per week laten rondrijden om een proper huis te krijgen.

Wie niet graag kuist, zal erg gelukkig zijn met een stofzuigrobot.

Een tweede type stofzuiger brengt je huis in kaart en detecteert voorwerpen vanop afstand. De toestellen bewaren de plattegrond van je huis tussen kuisbeurten niet en moeten telkens opnieuw je kamers in kaart brengen. Wel zorgt de mappingfunctie ervoor dat de stofzuigrobot niet willekeurig moet rondrijden; in plaats daarvan onthoudt hij waar hij al is geweest en gaat hij naar plekken in je huis die nog niet zijn schoongemaakt.

Domme toestellen

Hoogstwaarschijnlijk staat je huis vol met traditionele toestellen zonder internetverbinding. Om je volledige huis te automatiseren hoef je deze toestellen gelukkig niet naar het containerpark te brengen. Met behulp van slimme schakelaars en stopcontacten vorm je de apparaten om tot geautomatiseerde producten.

Toestellen van verschillende fabrikanten zijn vaak niet in staat om met elkaar te praten.

Slimme stopcontacten zijn voornamelijk interessant voor toestellen waarbij je niets hoeft in te stellen. Door de apparaten van stroom te voorzien, zullen ze automatisch hun taak uitvoeren. Denk hierbij aan sfeerverlichting en een elektrische verwarming. Met een slim stopcontact kan je dergelijke apparaten vanop afstand inschakelen, of een tijdsschema instellen. Bovendien detecteren sommige van de toestellen hoeveel stroom een verbonden apparaat verbruikt.

Dankzij slimme stopcontacten en schakelaars hoef je je oude toestellen niet weg te gooien wanneer je je huis automatiseert.

Een andere manier om domme toestellen slim te maken, is met een schakelaar. Je kan bijvoorbeeld de schakelaar van je woonkamerverlichting vervangen door een slim exemplaar. Hierna ben je in staat het licht vanop afstand aan te sturen, zonder dat je een slimme lamp nodig hebt. Slimme schakelaars zijn minder flexibel dan stopcontacten, aangezien je in een stopcontact eender welk toestel kan pluggen.

Wie liever geen schakelaars vervangt, kan overwegen om een robotje aan te kopen die schakelaars indrukt. Je plakt de robot naast je schakelaar met het indrukmechanisme over de knop heen. Via een app geef je de opdracht om de schakelaar in te drukken.

Alles samenbrengen

Wie zijn woonst in een slim huis omvormt, zal een allegaartje van producten in zijn bezit hebben. Jammer genoeg zijn toestellen van verschillende fabrikanten vaak niet in staat om met elkaar te praten. Voorlopig bestaat er immers geen domoticastandaard die door alle merken worden gebruikt. Zigbee en Z-Wave zijn de twee populairste standaarden.

Om je toestellen met elkaar te laten samenwerken, heb je daarom een hub nodig. Veel fabrikanten leveren al een hub met hun slimme apparaat die je slimme toestellen met het internet verbindt. Je kan echter eveneens een centrale hub aanschaffen die verschillende domoticastandaarden ondersteund. Hierdoor fungeert het toestel niet alleen als een brug tussen slimme apparaten en het internet, maar eveneens als een manier om de verschillende toestellen aan elkaar te koppelen. Bij de aanschaf van een centrale hub moet je er goed op letten dat het apparaat alle standaarden die je in huis hebt ondersteunt.

Een centrale hub laat een allegaartje van slimme producten braaf samenspelen.

IFTTT

Dat je een centrale hub hebt die met al je toestellen kan communiceren, wil niet zeggen dat je slimme apparaten in harmonie zullen werken. Hiervoor heb je de juiste software nodig. IFTTT (If This Then That) is een erg populair platform dat de versnippering in het Internet of Things tegengaat. Zoals de naam doet vermoeden, gaat het telkens om het ‘als dit, dan dat’-principe. Wanneer een sensor dit meet, dan moet een apparaat dat doen.

Met IFTTT kan je straffe kettingreacties creëren.

Gelukkig hebben fabrikanten ook hun weg gevonden naar deze slimme dienst, waardoor je door middel van slimme commando’s heel straffe kettingreacties kan maken. Bijvoorbeeld: wanneer ik het alarm inschakel, mag de verwarming worden uitgeschakeld. Je kan op www.ifttt.com/channels kijken welke toepassingen allemaal worden ondersteund. De slimme toestellen staan gesorteerd per type. Zo vind je slimme thermostaten terug onder Environment control & monitoring, terwijl slimme lampen onder Lighting terug te vinden zijn. Wanneer je op een product klikt, krijg je verschillende IFTTT-recepten te zien. Je krijgt zowel toepassingen te zien waarbij je product samenwerkt met een ander toestel, als recepten van andere producten die jouw toestel gebruiken. Door de juiste recepten in te schakelen, pas je het gedrag van je slimme apparaten volledig aan jouw behoeften aan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business