Tips

7 tips om je Android-smartphone op te kuisen

Je smartphone is een verlengde van jezelf waar je dagelijks op kunt vertrouwen, maar soms werkt het toestel niet helemaal mee. Na maanden intensief gebruik, vertraagt het toestel. Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt.

Net als een computer heeft ook een Android-telefoon de gewoonte om na maanden intensief gebruik te vertragen en onstabieler te draaien. Met de start van de lente in het vooruitzicht is het misschien wel een goed idee om ook je smartphone te onderwerpen aan een kleine lenteschoonmaak.

Tip 1: Onnodige apps deïnstalleren

Op een smartphone installeer je nieuwe applicaties om bijkomende mogelijkheden toe te voegen aan je toestel. Veel gebruikers installeren een handvol apps die ze eenmaal gebruiken en daarna nooit meer openen. Onnodige applicaties verwijder je dan ook best om geheugen op je telefoon vrij te maken.

Tip 2: Notificaties uitzetten

Apps maken gebruik van notificaties op je vergrendelingsscherm om je aandacht te trekken als je nieuwe berichten ontvangt of belangrijke informatie beschikbaar is in de applicatie. Een handige functie, maar als iedere app daar gebruik van maakt, krijg je voortdurende notificaties en heb je geen seconde rust. Gelukkig kan je de notificaties uitschakelen op app-niveau in de instellingen van je telefoon. Kies welke applicaties notificaties mogen weergeven op je vergrendelingsscherm en welke niet.

Tip 3: Virusscanner draaien

Om je smartphone beter te beschermen tegen malware is het verstandig om antivirussoftware te installeren op het toestel. Dit is voor de hand liggend op een gewone computer, maar ook smartphones zijn kwetsbaar voor deze indringers en veel gebruikers vergeten antivirussoftware te installeren. Toch is het een eenvoudig proces.

In de Google Play Store vindt je een goede verzameling aan antivirussoftware. Enkele goede antivirusscanners zijn: Bitdefender Antivirus, McAfee Mobile Security en Norton Security & Antivirus. Door de app op regelmatige basis te laten scannen naar malware op je telefoon ben je beter beschermd en blijft je Android-smartphone langer een betrouwbaar verlengde van je hand.

Tip 4: Verwijder overbodige apps en widgets van je homescreen

Een minimalistisch ontwerp is overzichtelijk en zorgt ervoor dat je snel alles terugvindt dat je zoekt. Sommige homescreens van Android-gebruikers zijn allesbehalve overzichtelijk en volgestouwd met alle apps die op het toestel zijn geïnstalleerd. Zet uitsluitend de apps die je dagelijks of wekelijks gebruikt op je homescreen. De andere applicaties kan je even snel terugvinden in het menu van je telefoon, zeker als je dat menu alfabetisch organiseert.

Tip 5: App machtigingen controleren

Als je een app installeert op je smartphone word je gevraagd om permissies toe te kennen aan de app. In plaats van onmiddellijk op accepteren te klikken doe je er goed aan om na te denken of de app de rechten echt nodig heeft. Een zaklamp-app die je bestanden op je telefoon kan bekijken, is misschien niet zo betrouwbaar als je denkt. In de instellingen van je telefoon kan je onder app-beheer de machtigingen van de apps controleren en wijzigen. Vind je die optie niet? Ga dan eerst naar privacy en veiligheid en daarna naar app-machtigingen.

Tip 6: Maak een back-up

Computergebruikers worden voortdurend herinnerd aan het maken van back-ups en het veilig bewaren van documenten, video’s en foto’s. Voor smartphonegebruikers is dat minstens even belangrijk. Met Google Drive of Google Foto’s maak je eenvoudig een back-up van de inhoud op je telefoon die je bovendien op je computer kan downloaden via de cloud.

Tip 7: Cachegeheugen leegmaken

Na maanden begint je smartphone geleidelijk aan trager te werken. Dat komt deels door het vollopen van het geheugen op je toestel. Apps die je opent plaatsen een deel van de benodigde informatie in het cachegeheugen voor de eerstvolgende keer de app sneller op te starten. Door die gegevens te verwijderen, loopt je Android-telefoon vlotter. De app kan de eerstvolgende keer na het wissen van de cache-gegevens trager opstarten. Het cachegeheugen zal langzaamaan wel weer vol lopen in de loop der tijd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business