Tips

7 tips om je Mac klaar te stomen voor de lente

Niets is heerlijker dan slapen met een nieuwe pyjama, schrijven met een nieuwe pen of tokkelen op een opgefriste Mac. Tijd voor een lenteschoonmaak.

Macs kosten een aardige duit meer dan de doorsnee Windows-computer, maar genieten van een uitstekende bouwkwaliteit en robuust besturingssysteem. Helaas zijn ook deze systemen niet onsterfelijk en zijn ze eveneens onderhevig aan de tand des tijds. Nu de eerste egeltjes ontwaken na een lange winterslaap en de vogeltjes ons terug trakteren op sierlijk gezang, is het hoogtijd voor een grondige lenteschoonmaak. Met deze zeven tips is je Apple-computer terug als nieuw.

Tip 1: Rommel opruimen

Als je Mac sloom aanvoelt, kan dat wel eens komen omdat hij met een volle maag zit. Indien je interne opslag proppensvol zit, kan dat twee onaangename gevolgen hebben: ten eerste zal de navigatie doorheen je computer traag aanvoelen, aangezien die steeds hard moet werken om je juiste en complete informatie voor te schotelen. Ten tweede loop je daardoor het risico dat je computer simpelweg niet meert opstart. Een Mac ‘leent’ regelmatig namelijk wat van je interne opslag om zijn caches op te bewaren. Zo’n cache laat je Mac vlotter bollen, wat niet mogelijk is als je opslagruimte vol zit. Voorkom zo’n situatie door regelmatig wat rommel op te kuisen.

Geen zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Dan kan je beroep doen op een externe tool die het meeste werk voor je opknapt. Er bestaan vele malafide programma’s die beloven je Mac zodanig op te kuisen zodat je oude Lada plots een Porsche zou lijken. Geloof ze niet. Ga voor programma’s die haalbare doelen beloven, zoals deze CleanMyMac3. Wat deze tool doet, kan je ook zelf bekomen, al moet je dan een hoop extra handelingen uitvoeren. Laat je daarom bij de hand nemen terwijl je je harde schijf opkuist en je opstartroutine perfectioneert.

Eens je de digitale rommel naar de prullenbak hebt verwezen, kan je orde aanbrengen in je systeem. Het is immers veel aangenamer om te werken op een nette bak waarbij je niet urenlang moet zoeken naar een specifieke foto of PDF. Maak er werk van: rangschik je documenten en foto’s in mapjes en – terwijl je toch bezig bent – leeg eens je Download-folder.

Tip 2: Naar de dokter

Een Mac zit qua besturingssysteem goed in elkaar. Meer dan bij Windows werken programma’s los van elkaar, waardoor een slechte applicatie niet meteen je hele systeem mee de dieperik in sleurt. Dat betekent ook dat je niet altijd doorhebt of een programma naar behoren werkt. Daarvoor kan je de processen gaan bekijken; de benodigde applicatie vind je in je Launchpad. De eerste stap is dan zware processen stopzetten – maar let wel op dat je daarbij geen kritieke taken elimineert. De tweede stap is op zoek gaan naar de oorzaak en die indien nodig verwijderen.

Meteen maken we ook komaf met een fabeltje: Macs zijn hélemaal niet virusvrij. Net zoals op Windows kan er een bacterie door de mazen van het net glippen en je systeem ziek maken. Mac-gebruikers denken nog vaak dat ze geen bescherming nodig hebben, maar het platform wordt steeds populairder bij hackers. De tijden waarin een Mac-virusbestendig was liggen helaas al ver achter ons. Hoewel het besturingssysteem onbetwistbaar erg veilig is en de kans kleiner is dat je malware krijgt dan op een Windows-pc, is er nog steeds een risico. Het eigen ingebakken antivirusprogramma xProtect houdt gelukkig de meeste indringers buiten. Heb je een vermoeden dat je toch besmet bent met een cyberparasiet, dan doe je best een grondigere viruscheck met bijvoorbeeld Bitdefender.

Wil je behoeden dat ziektekiemen nog een kijkje komen nemen in je Mac? Updaten is de boodschap. Software-ontwikkelaars dichten immers geregeld veiligheidslekken, dus zorg dat je apps, software en firmware up-to-date zijn. Dat kan je in de Mac App Store nakijken.

Tip 3: Onkruid wieden

Wie zijn computer opstart, wil graag meteen aan de slag kunnen. Als je eerst een koffie kan gaan zetten of een krant kan lezen terwijl je toestel zichzelf in gang zet, dan is er iets mis. Mogelijk zitten de opstartprogramma’s in de weg. Dat kan je gelukkig redelijk snel en makkelijk tegengaan. Navigeer naar je instellingen en selecteer daar Gebruikers & Groepen. Bovenaan het volgende scherm klik je op Inloggen. Hier krijg je een lijst te zien van alle programma’s die mee opstarten met je computer. Als deze lijst je wat te lang lijkt, kan je die inkorten. Klik onderaan op het hangslot en geef je wachtwoord in, indien dat van toepassing is; anders krijg je geen toegang tot de lijst. Verwijder daarna naar believen de programma’s die je eigenlijk niet meteen na het opstarten nodig hebt.

Tip 4: Animaties uitschakelen

Een jong veulen, net uit de stal kan de wereld aan. Het zijn de oude koeien die stilaan trager worden en wat meer energie moeten steken in zich voort te bewegen. Zo ook met jouw Mac. Een nieuwe computer kan heel veel verdragen, zeker als je die hebt uitgerust met een voldoende sterke chip en genoeg werkgeheugen. Wanneer je ondervindt dat je trouwe werkpaard toch net wat meer moeite moet doen om aan je wensen te voldoen, dan moet je de werklast misschien eens verminderen. Dat doe je door bijvoorbeeld de animaties terug te schroeven. Standaard bewegen je vensters mooi en vloeiend naar de taakbalk als je ze minimaliseert, maar dat kost best wat energie. Schaf dergelijke frivoliteiten af en je zal meteen een verschil merken.

Tip 5: Gebruik Safari

We weten het ondertussen wel: Google Chrome is een allesverslindend monster dat gehakt maakt van andere processen die een beetje werkruimte opvragen. Per tabblad dat je openzet wordt namelijk een apart proces aangemaakt. Dat heeft als voordeel dat je volledige browser nooit zal crashen, maar dat betekent wel dat redelijk wat energie naar die ene browser gaat. Laat je gewoontes los en probeer eens een andere. Safari, van Apple zelf, is een prima browser die extra handig is wanneer je ook iOS-toestellen bezit. Wil je toch de overstap niet maken, probeer dan het aantal extensies tot een minimum te beperken; ook die zijn energieverslindend.

Tip 6: Laatste hoop

Soms kan geen enkele hulp nog baten. Het is dan tijd om het ultieme offer te brengen en je toestel volledig te resetten. Natuurlijk probeer je best eerst te redden wat er nog te redden valt; in het beste geval maak je een back-up van al je belangrijke gegevens, documenten en foto’s. Zoals je een Windows-computer, een Android of een iOS-toestel van het infuus kan halen met een volledig schone lei, zo kan je dat ook met een Mac. Je verwijdert immers alle overbodige rommel, om opnieuw te beginnen met een onbeschreven blad. Je zal zien dat je toestel een tweede (of misschien al derde) leven krijgt.

Tip 7: Verrijk je Mac met nieuwe apps

Mensen zijn gewoontedieren. Eens we iets hebben gevonden dat ‘goed werkt’, dan gaan we doorgaans nooit meer op zoek naar alternatieven die mogelijk nog beter werken. Zo doen veel Mac-gebruikers enkel beroep op de ingebakken software op Apple-computers, terwijl er veel verbogen diamantjes in de Mac App Store zitten. Neem eens een kijkje in de webwinkel, want misschien vind je wel een tool die op jouw lijf geschreven staat. Ongetwijfeld zitten er een aantal apps bij die je efficiëntie naar een hoger niveau tillen.

Enkele voorbeelden nodig? Met Caffeine zorg je dat je computer niet in slaap valt. Alfred tilt de interne zoekmachine, Spotlight, naar een hoger niveau en Airmail is een Mail-applicatie met véél meer functies dan het voorgeïnstalleerde alternatief op je Mac. De mogelijkheden zijn legio, maar voor vele goede apps zal je wel de buidel moeten openen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business