Welk gratis antivirusprogramma mag je in 2018 zeker niet over het hoofd zien, daar namen wij een kijkje voor bij AV-Test.org, een van de grootste onafhankelijke testbureaus wereldwijd.

Advertentie

Haast iedereen zit van tijd tot tijd wel eens achter de computer om snel even iets op te zoeken, al is het maar om snel even je email te lezen. Bij al deze activiteiten liggen gevaren op de loer, onafhankelijk van welke websites je ook maar zou bezoeken. Elke website brengt zijn eigen gevaren met zich mee, helaas. Vertrouw dan ook niet op je eigen kunsten om veilig te blijven, maar voeg een extra laag van beveiliging toe. Een antivirusprogramma is er betaald, maar ook steeds vaker gratis, zonder dat je echt grote zaken mist.

Om de beste antivirusprogramma’s voor je te kunnen selecteren is er gebruik gemaakt van ’s werelds grootste en meest onafhankelijke testbureau voor antivirusprogramma’s: AV-Test. Het bedrijf is gevestigd in Duitsland en test al jaren een groot aantal programma’s, zowel voor de consumenten- als voor de zakelijke markt. Ditmaal zal er vooral de focus liggen op programma’s geschikt voor consumenten. Let wel, het installeren van deze programma’s maakt je niet volledig immuun voor malware en virussen.

Avast Free Antivirus 2018

Avast zal voor veel gebruikers bekend klinken, het is immers wereldwijd een van de grootste toeleveranciers voor antivirusprogramma’s. Daar komt nog bij dat AVG sinds eind 2016 een onderdeel is van Avast, en dat bedrijf dan ook niet meer bestaat. Wel is het voltallige team, inclusief de software welke AVG maakte tot wat het was, overgenomen door Avast. Door het samenvoegen van twee sterke merken heeft Avast nu een nog sterkere grip op de markt, deze toont zich dan ook duidelijk in de tests die zijn uitgevoerd door AV-Test.

Avast-1.png

Het product is in juni bij de laatste testen nog gecertificeerd als Top Product. Om te beginnen bij de beveiligingstesten. Daarbij vuurt AV-Test 250 samples 0-day malware samples af op het antivirusprogramma, waarbij Avast deze in mei voor 100% tegenhield. In juni lag dit iets lager op 99.2%, maar het blijft een perfecte score. Bij het afvuren van veel voorkomende malware kon Avast in beide maanden 100% tot een einde brengen. Enkel het opstarten van apps kan iets langer duren met Avast geïnstalleerd, verder is het meer dan zeker aan te raden. Ook de gebruikersinterface is perfect, en werkt zonder enige tekortkomingen.

Bitdefender Free Antivirus

Bitdefender is op het gebied van hun gratis antivirus een vreemde eend in de bijt, deze wordt immers niet officieel meer aangeboden op de websites in de Benelux. Mocht je het toch op je computer willen hebben, dan zou het eventueel mogelijk zijn om met een VPN als ProtonVPN de applicatie te downloaden. Installeren gaat verder zonder enige problemen, waarna er vrijwel niks meer in te stellen valt. Dat is in tegenstelling tot Avast dus ook een stuk anders geregeld, al maakt het de gebruikersinterface wel gemakkelijk. Het is een antivirusprogramma welke je op de achtergrond kan laten draaien zonder er eigenlijk over na te denken. Zo vindt ook AV-Test, welke het programma certificeerde als Top Product.

Bitdefender-1.png

Het nadeel bij deze test is dat het eigenlijk gaat om de premium-variant van het programma. Gelukkig is er voldoende bekend over de gratis variant om te weten dat ze dezelfde technieken en databases gebruiken om virussen en malware te detecteren. Met succes, want in zowel mei en juni wist het 100% van de 0-day malware te onderscheppen. Ook de malware welke al uitgebreid bekend was geraakt werd in beide maanden door het programma afgehandeld. Mocht je veel websites bezoeken, dan kan het zo zijn dat dit met de Bitdefender Free Antivirus ietwat vertraagd aanvoelt.

Kaspersky Free Antivirus

Waar Kaspersky voorheen vooral bekend stond om de betaalde varianten, besloot het bedrijf in 2017 dat de markt rijp was voor een gratis variant. Dat het een succes mag zijn is nog niet zo raar, zo heel erg veel goede antivirusbedrijven zijn er niet op de markt. Daar komt bij dat net als met Bitdefender er bij de betaalde varianten precies dezelfde technologie wordt gebruikt als bij het gratis programma. Dat op zichzelf maakt het al waard om het programma te downloaden, evenals het gemak bij het gebruik. Dat is überhaupt al opvallend voor alle antivirusprogramma’s, ze blijken allemaal enorm gebruiksvriendelijk. Om maar terug te keren op wat beide andere programma’s gemeen hadden, ook dit product is gecertificeerd al zijnde Top Product.

Kaspersky-1.png

Op alle onderdelen heeft het antivirusproduct van Kaspersky prima resultaten afgeleverd, wat ook al wel de verwachting was. Het programma scoorde 100% op alle 0-day attacks, evenals bij alle 250 attacks van malware die al vier weken binnen de database van AV-Tests aanwezig is. Op het gebied van performance wordt duidelijk dat je je bij dit programma in elk geval geen zorgen hoeft te maken over grote vertragingen, zo blijkt uit de resultaten.

Windows Defender

Als laatste heeft Windows Defender de afgelopen jaren behoorlijke stappen gezet. Waar Defender voorheen werd gezien als een van de meest onveilige opties op de markt, is dat gelukkig al lang niet meer zo. Er hoeft eigenlijk ook niks voor dit programma geïnstalleerd te worden, enkel moet het ingeschakeld worden mits je eerder een antivirusprogramma geïnstalleerd had staan. Hij wordt immers automatisch uitgeschakeld zodra een ander antivirusprogramma gedetecteerd wordt om onnodig verbruik van de CPU te voorkomen. Uit testen van AV-Test blijkt dat Windows Defender hedendaags zich kan bijvoegen tot wereldwijd een van de beste antivirusprogramma’s, zo wordt het nu ook gecertificeerd als Top Product.

Microsoft-Defender.png

Het begint in de herhaling te vallen, maar ook Microsoft weet met een gouden plak door de testen heen te komen. Alle 0-day malware varianten, 250 stuks in totaal, worden gedetecteerd en afgehandeld zoals verwacht mag worden van antivirusprogramma’s tegenwoordig. Ook bij de al wat oudere malwarebestanden weet Microsofts Defender voldoende. Ondanks dat deze resultaten prima zijn zou ik alsnog aan willen raden om een los antivirusprogramma te downloaden, dit vooral vanwege de ernstige vertragingen die het veroorzaakt bij het gebruiken van Windows.

Laatste aanbevelingen

De belangrijkste aanbeveling is om, mocht je een nieuw programma besluiten uit te proberen, laat dit programma direct na installatie een volledige systeemscan draaien. Eventuele virussen of malware (die je oude antivirusprogramma bijvoorbeeld niet herkende) zijn daarna zo goed als zeker van de computer verwijderd waarna deze ook weer een stuk veiliger is voor in gebruik.

Een tweede aanrader is om goed te kijken naar of een gratis antivirusprogramma bij je gebruiksdoelen past. Gratis antivirus is niet iets wat altijd aan te raden valt voor gebruik in een bedrijfsomgeving, vooral niet als er veel gevoelige informatie wordt verspreid of binnen komt op de computer. Betaalde programma’s hoeven daarnaast ook geen enorm bedrag te kosten, maar bieden toch wel een hoop extra’s wat zeker ‘benodigd’ is zulke instanties.