Tips

Workshop: snelheid van je internet meten

Gaat je internetverbinding verdacht traag of kom je op een nieuwe locatie terecht waar je niet zeker bent van de snelheid? Dan kan het al eens lonen om je snelheid na te kijken. Deze tools gebruik je en hier moet je op letten.

Voor we aan de slag gaan met het meten van onze internetsnelheid, is het belangrijk dat we wat informatie verzamelen over onze internetverbinding. Daar waar mogelijk uiteraard, want op publieke netwerken is dat niet altijd een optie. Om thuis je netwerk te evalueren, heb je echter wel toegang tot bepaalde data. Je weet bijvoorbeeld wat de maximale downloadsnelheid van je abonnement is, want dit is makkelijk te raadplegen op de website van je ISP (Internet Service Provider). Let wel dat de maximale downloadsnelheid die geadverteerd wordt zelden ook de effectieve snelheid is van je verbinding. Zo is het bij mijn thuisverbinding zo dat Proximus 100 Mbps adverteert en mijn effectieve snelheid slechts 45 Mbps is. Je krijgt dus zelden waarvoor je denkt te betalen. Dit heeft onder andere te maken met de afstand tussen jouw woning en het dichtstbijzijnde toegangspunt tot het internet. Woon jij op het einde van een lange straat? Dan kan je alleen maar hopen dat je ISP plannen heeft om een nieuw toegangspunt te installeren.

Nu we het toch over dit onderwerp hebben, lichten we even het verschil tussen Mbps en MBps toe. Mbps of Megabit per seconde, is de eenheid die gebruikt wordt om de snelheid van je internetverbinding aan te geven, terwijl megabyte wordt gebruikt voor bestandsoverdracht en hier ontstaat vaak verwarring. Een internetnetverbinding van 50 megabit betekent immers niet dat je ook een programma van internet kan downloaden aan een snelheid van 50 megabyte per seconde. Je kan aan de hand van het aantal megabit echter wel het aantal megabyte berekenen en omgekeerd. Neem daarvoor het aantal megabit en deel dat getal door acht. Een internetsnelheid van 80 megabit vertaalt zich dus in een downloadsnelheid van 10 megabyte.

Om problemen met je internet te kunnen vaststellen, is het een goed idee om alvast een test te doen als alles perfect werkt. Zo weet je wat je kan verwachten. Zorg ervoor dat je alle downloads uitschakelt en je computer (of een ander toestel in het netwerk) geen updates aan het uitvoeren is. Schakel ook alle streamingdiensten en andere programma’s die mogelijk je verbinding gebruiken uit.

Tool 1: Speedtest.net

De meest bekende tool om je verbinding na te kijken is speedtest.net. Surf simpelweg naar de website en klik op “Go”. Speedtest kiest nu de server die zich het dichtste bij jou bevindt en test je internetverbinding op het vlak van download- en uploadsnelheid. Zie je hier verdacht lage getallen? Dan scheelt er waarschijnlijk iets aan je verbinding en kan het lonen om je router te resetten of je ISP te contacteren voor meer hulp.

Speedtest is de populairste website.

 

Tool 2: fast.com

Als alternatief raden we dan weer Fast.com aan. Deze dienst van Netflix doet hetzelfde als speedtest.net, maar dit alles met een zeer eenvoudige interface. Fast heeft zo bijvoorbeeld door dat het allemaal draait rond de downloadsnelheid van je verbinding en toont deze dan ook als grootste getal. Wil je meer weten? Dan kan je doorklikken naar meer gedetailleerde informatie.

Fast is de leukste website in gebruik.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business