Om foto’s te bewerken, moet je niet altijd gebruik maken van ingewikkelde fotoshopprogramma’s. Met Paint kan je soms al een heel eind komen.

Advertentie

Staat er iets op een foto dat je er liever niet op hebt staan, of bevat ze tekst die je toch liever niet deelt met iemand. Op het internet kan je een ruim aanbod vinden aan fotobewerkingstools. Maar voor iemand die hier totaal geen ervaring mee heeft, kan het soms moeilijk zijn deze programma’s uit te dokteren. Echter kan het programma Microsoft Paint dat op elke Windows pc standaard geïnstalleerd staat ook soelaas bieden. Verwacht je natuurlijk niet aan een hoge kwaliteit, maar voor het uitvoeren van basisbewerkingen kan het zijn waarde hebben.

Stap 1 / Open een afbeelding met Paint

Ga via ‘Verkenner’ op zoek naar de afbeelding die je wil bewerken. Dit vind je door op het mapicoontje te klikken in je zoekbalk. Hou er rekening mee dat als je gewoon dubelklikt op een afbeelding, ze in Windows Foto’s zal geopend worden. Klik daarom op de rechtermuisknop op de afbeelding. Via ‘Openen met’ kan je de afbeelding in Paint openen.

Het voorbeeld waar we mee zullen werken in deze workshop is een screenshot van de webpagina van Clickx. We gaan de twee artikels onder de slider onzichtbaar maken (sorry Wouter!).

Begin met een afbeelding te selecteren waar je Paint op wil loslaten.

Stap 2 / Selecteer het gedeelte dat je wil blurren

Nu moet je het element van de afbeelding of het stukje tekst selecteren dat je onzichtbaar gaat maken. Dat doe je door in de werkbalk van Paint op ‘Selecteren’ te klikken. Sleep de cursor over het gedeelte van de afbeelding. Het stuk dat uitgeselecteerd is, kan je onderscheiden aan de hand van een stippellijn.

Selecteer het juiste gedeelte van de afbeelding.

Stap 3 / Verklein de afbeelding om ze te blurren

Nu komt het gedeelte eraan waarin je het stuk tekst of afbeelding onzichtbaar gaat maken. Dat doe je met de sneltoetscombinatie CTRL en het ‘-‘ teken. Kies wel voor het ‘-‘-teken van je numerieke toetsenbord. Spijtig genoeg werkt deze methode niet voor een gewoon minteken. Hou de CTRL-toets ingedrukt en druk zoveel op het minteken als dat je nodig acht. De bewerkte tekst zal nu in een miniem kadertje te zien zijn bovenop de oorspronkelijke afbeelding.

Om iets onzichtbaar te blurren, zul je het een paar keer moeten verkleinen.

Stap 4 / Breng het geblurde deel weer op zijn originele grootte

Uiteraard ziet het er niet uit om het geblurde gedeelte zo klein te houden. De laatste stap is dan ook om het kader weer in de afbeelding te laten passen. Daarvoor moet je het vergroten. Dat doe je opnieuw met een sneltoetscombinatie met CTRL. Echter druk je nu op het ‘+’-teken, opnieuw dat van je numerieke toetsenbord. Doe dit een paar keer en de afbeelding is er weer. Je zal zien dat zowel tekst als visuele elementen die je verkleind hebt, onzichtbaar zijn geworden.

Tevreden met het eindresultaat? Vergeet de afbeelding dan zeker niet op te slaan!

Dat kan er zeker mee door!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here