Aan de hand van deze 8 tips zorg je ervoor dat geen enkele hacker je wachtwoord kan kraken.

Op 7 mei was het World Password Day, een dag om nog eens stil te staan bij internetveiligheid. Want het internet blijft een gevaarlijke plaats. Hackers liggen overal op de loer om via sluwe manieren onze computers te infecteren met malware, of onze persoonlijke gegevens te stelen. Dat laatste kan je grotendeels voorkomen met een sterk wachtwoord.

Maar het bedenken van een sterk wachtwoord blijft iets waar veel mensen mee sukkelen. Recente studies toonden aan dat ‘123456’ of ‘password’ nog steeds één van de meest gebruikte wachtwoorden zijn. Deze 8 tips helpen je voorkomen dat je je persoonlijke gegevens zomaar te grabbel gooit.

1. Langere wachtwoorden zijn moeilijker te kraken

Hackers zijn een stuk slimmer dan je denkt. Veel cybercriminelen maken gebruik van meer gesofisticeerde technieken om aan je wachtwoord te komen dan in het wilde weg gokken. Aan de hand van geautomatiseerde computerprogramma’s kunnen ze in sneltempo elke mogelijke combinatie van lettertekens genereren. Maak het die programma’s zo moeilijk mogelijk door je wachtwoorden lang te maken. Een wachtwoord van slechts drie tekens is kinderspel. 8 tekens zou toch wel het minimum moeten zijn.

2. Je wachtwoord moet niet in het woordenboek staan

Nu moet je dat lange wachtwoord nog gaan bedenken. Om inspiratie op te doen zou je even een woordenboek kunnen raadplegen. Maar dit is geen goed idee. Je zorgt er best voor dat je wachtwoord grammaticaal nergens op slaat. Dat maakt het moeilijker om te achterhalen.

3. Combineer verschillende soorten tekens

Je moet je wachtwoorden niet enkel lang maken, maar ook zo complex mogelijk. Maak daarom gebruik gebruik van zoveel mogelijk verschillende leestekens. Hoofdletters, kleine letter, cijfers, leestekens, symbolen, … Wees creatief!

4. Geen persoonlijke informatie

Een klassieke fout die veel mensen maken, is de naam van hun hond of hun moeder als wachtwoord nemen. Want dat is voor hen het eenvoudigste om te onthouden. Maar houd in gedachten: als een wachtwoord voor jou eenvoudig is, dan is het dat ook voor een geoefende hacker.

5. Maak meerdere passwoorden aan

Aan de hand van tips 1, 2 en 3 heb je nu al een sterk wachtwoord kunnen maken. Maar helaas biedt geen enkel wachtwoord, hoe sterk ook, volledige garantie op veiligheid. Heb je meerdere online accounts, dan maak je best voor elk account een ander wachtwoord aan. Stel dat het noodlot toeslaat en dat één van je wachtwoorden gekraakt wordt, dan heeft de hacker in ieder geval geen toegang tot al je accounts. Toch zou 9 op de 10 internetgebruikers maar één wachtwoord gebruiken om al hun accounts te beveiligen.

6. Verstop je wachtwoorden goed

Meerdere wachtwoorden aanmaken betekent dat je ze ook allemaal moet onthouden. En dat kan soms lastig zijn. Het is niet zo verstandig om al je wachtwoorden op post-its te schrijven en ze rond te laten slingeren. Ook bewaar je ze beter niet in een OneNote-lijstje of een Word-document waar iemand zo aan geraakt. Bewaar ze op een veilige plaats.

7. Gebruik een wachtwoordmanager

Om het probleem uit de vorige tip op te lossen, is een wachtwoordmanager een goede aanbeveling. In een wachtwoordmanager kan je al je wachtwoorden opslaan, en deze beveiligen met het enige wachtwoord dat je vanaf dan moet onthouden. De redactie van TechPulse kan 1Pass zeker aanraden. Wil je niet betalen voor een wachtwoordmanager, dan is LastPass en aanrader.

 

8. Verander regelmatig je wachtwoorden

Wanneer je ten prooi bent gevallen aan hackers, is het eerste wat je moet je doen al je wachtwoorden veranderen. Maar ook om te voorkomen in plaats van te genezen, is het niet onverstandig om af en toe eens je wachtwoorden aan te passen. Wanneer je een wachtwoord verandert, gebruikt je het best ook niet meer opnieuw voor een ander account.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here