Tips

Firefox Monitor: hou je privacy in de gaten

Iedereen kan slachtoffer worden van een datalek. Dankzij de Firefox Monitor weet je wanneer je bijkomende maatregelen moet nemen om je online privacy te beschermen.

Hoe voorzichtig je ook denkt om te springen met je online gegevens, ze lopen altijd het risico om in verkeerde handen te vallen. Nieuwsberichten over grootschalige datalekken bij (tech)bedrijven leren ons deze pijnlijke les. Gelukkig bestaan er ook tools die je helpen met het bewaren van je digitale privacy in plaats van deze te bedreigen. De website haveibeenpwned.com ken je misschien al, maar ook de privacyvriendelijke browser Firefox heeft een gelijkaardige privacytool. We nemen een kijkje naar de Firefox Monitor. 

Stap 1 / Ga op zoek naar datalekken 

Surf naar monitor.firefox.com om de Firefox Monitor te openen. Dit kan evengoed vanuit Google Chrome of Safari. Je hoeft dus helemaal geen Firefox-gebruiker te zijn om van de gratis dienst gebruik te kunnen maken. In het menu Datalekken vind je een overzicht van de meest recente datalekken. Dit is een lange waslijst, dus je kan dit via de zoekbalk filteren voor websites die je frequent gebruikt. Je kan via dit men meer info opvragen over een datalek. 

Ga gericht op zoek naar datalekken die jou zouden kunnen treffen.

Stap 2 / Voer de controle uit 

Heb je een datalek gevonden die je toch wat zorgen baart? Misschien is dat nog niet nodig. Firefox wil gerust voor jou uitzoeken of jouw gegevens uitgelekt zijn. Het kan nooit kwaad om dit gewoon eens te doen zonder dat daar een directe aanleiding toe is. Kennis is macht. Geef je mailadres in en klik op Controleer op datalekken. De browser duikt dan in het rijke archief van datalekken, ze beschikken over gegevens die teruggaan tot 2007, en zoekt voor jou uit of je mailadres ooit gevonden is bij een datalek. Je krijgt onmiddellijk het resultaat van de speurtocht te zien. Nadien krijg je de resultaten ook via mail aan. Indien je dat wenst, kan je aan Firefox vragen om je te verwittigen voor toekomstige datalekken. Hopelijk komt er goed nieuws voor jou uit de bus. 

“We blijven deze keer gelukkig nog gespaard.”

Stap 3 / Onderneem actie 

Heeft de privacycheck geen goed nieuws gebracht? Tijd voor actie. Firefox raadt zelf het volgende actieplan aan na een datalek. Infomeer eerst goed over welke gegevens het gaat en wanneer ze gestolen of uitgelekt zijn. Je wachtwoord verander je best zo snel mogelijk, ook bij andere accounts indien je hetzelfde wachtwoord herhaald hebt (sowieso niet aan te raden). Dit is ook een goed moment om te bekijken hoe je je accounts nog beter kan beveiligen (vb. tweestapverificatie). Zijn er gegevens over kredietkaarten of bankrekeningen uitgelekt, ddoe je er goed aan je bank hiervan op de hoogte te brengen zodat zij mee kunnen waken over verdachte transactie van en naar je rekening.  

Maak jezelf niet wijs dat jouw data onbereikbaar is voor hackers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business