Tips

Let op voor fraude tijdens Black Friday: zo herken je een valse webshop

Tijdens Black Friday staan phishinglinks ook in afslag. Aan de hand van deze zeven tips onderscheid je een betrouwbare van een valse webshop.

Je hebt het vast al wel opgemerkt: Black Friday is weer begonnen. Je kan geen webshop meer bezoeken zonder dat de kortingen naar je hoofd worden geslingerd. Black Friday is het ideale moment om je slag te slaan voor dat ene product dat je al zo lang wilde kopen of om je Sinterklaas- en kerstcadeaus te beginnen verzamelen. Maar wees toch maar op je hoede, want vaak zijn Black Friday-deals te mooi om waar te zijn.

Tijdens Black Friday willen internetcriminelen immers ook hun slag slaan. Ze weten maar al te goed dat consumenten zich dan sneller laten verleiden door mooie deals die ze vinden op het internet en deze met minder kritische zin beoordelen. In een onderzoeksrapport anticipeert Kaspersky op een toename van meer dan 200% procent in het aantal valse webshops en betaalpagina’s.

Zeven tips om een valse webshop te herkennen

Extra voorzichtigheid is dus geboden de komende dagen. Om je te helpen niet in de val te trappen, deelt BlackBerry deze zeven tips om een valse webshop te herkennen met ons:

  1. Controller de link
  2. Bekijk de reviews
  3. Check het certificaat
  4. Bestudeer de betaalmogelijkheden
  5. Vind de voorwaarden
  6. Controleer het contact
  7. Navraag bij de politie

1. Controleer de link

Hoe eenvoudig het ook klinkt, begint het opsporen van kwaadwillende nepshops bij de url die naar de webwinkel linkt. Eventuele spelfouten en het ontbreken van een veilige verbinding (te herkennen aan de ‘s’ in ‘https’) zijn de eerste tekenen van een onzuiver zaakje. Zo kan het ook voorkomen dat cybercriminelen links creëren die veel lijken op de originele webshop, maar uiteindelijk naar een andere omgeving doorlinken.

2. Bekijk de reviews

Het loont om vooraf onderzoek te doen naar webshops waar je nog niet bekend mee bent. Dit doe je door beoordelingen van andere klanten te lezen, te vinden via vrijwel iedere zoekmachine. Wanneer er veel negatieve reviews – of juist geen reviews – terug te vinden zijn, is extra voorzichtigheid geen overbodige luxe. Lees de reviews en beoordeel of je de webwinkel genoeg vertrouwd om over te gaan tot een aankoop.

reviews webshop
Reviews vertellen je veel over de kwaliteit van een product, maar ook over de webshop.

3. Check het certificaat van de webshop

Betrouwbare webshops voldoen aan bepaalde eisen en zijn daarmee in het bezit van een keurmerk, zoals Thuiswinkel Waarborg, Keurmerk Webshop en Qshop. Toch kunnen ook malafide webwinkels een keurmerk toevoegen om nietsvermoedende klanten te bedonderen. Hoe kom je erachter of dit het geval is? Ga naar de site van het betreffende keurmerk en controleer zo of de webwinkel officieel is aangesloten.

4. Bestudeer de betaalmogelijkheden

Persoonsgegevens, en dan met name financiële informatie, zijn uiterst interessant voor cybercriminelen. Malafide webshops bieden vaak enkel de optie om met creditcard te betalen aan. Dat is voor oplichters namelijk de meest eenvoudige manier om zulke data afhandig te maken en vervolgens creditcardfraude te plegen. Achteraf betalen met bankoverschrijving en PayPal (zonder directe koppeling van persoonlijke gegevens) zijn daarbij de meest veilige manieren om online te betalen.

5. Vind de voorwaarden van de webshop

Toegegeven, bijna niemand vindt plezier in het lezen van ellenlange voorwaarden die gelden bij een aankoop. Desalniettemin is het een gemakkelijke manier om eventueel kwaad op te sporen. De ‘nepshops’ vertegenwoordigen voorwaarden die van geen kant kloppen, of die juridisch gezien uiterst onvoordelig zijn. Lees deze aandachtig door en zoek naar eventuele spelfouten of signalen dat de tekst van een andere webshop is gekopieerd. Daarnaast geeft dit inzicht in de eventuele verwachtingen die je kunt hebben nadat een product is verzonden, de bezorgtijden en de verzendlocatie.

6. Controleer het contact

De betrouwbare ondernemers zijn eenvoudig te bereiken. Dat kan zowel per e-mail, per post als per contactformulier op de website. Wanneer deze mogelijkheden ontbreken en er verder geen details terug te vinden zijn, is het verstandig om alert te blijven. Ieder punt van referentie ontbreekt. En mocht er later iets misgaan met de bestelling, dan ontbreekt iedere mogelijkheid om contact op te nemen. Malafide webshopeigenaren verbergen zich zodoende graag achter onbereikbare en ongrijpbare muren.

7. Navraag bij de politie

Meldingen bij de politie over kwaadwillende verkopers worden geregistreerd en zijn online in te zien. Met behulp van de checkfunctie krijg je een melding te zien wanneer eerdere meldingen zijn geregistreerd. De waarschuwing gaat daarmee alleen op voor geregistreerde gevallen en waarschuwt niet voor nieuwe malafide verkopers.

Wil je zeker zijn dat je altijd de beste en meest betrouwbare deals vindt? Hou dan onze Black Friday-overzichtspagina in de gaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business