whatsapp berichten verdwijnen na 24 uur
Image Credit: WhatsApp

WhatsApp is begonnen aan de uitrol van een nieuwe functie die je verzonden berichten na 24 uur laat verdwijnen. Zo werkt het.

Advertentie

Berichten met een vervaldatum zijn al sinds eind vorig jaar beschikbaar in WhatsApp, maar tot nu toe stond de vervaldatum ingesteld op 7 dagen. Daar komt vanaf vandaag een nieuwe optie bij. Mark Zuckerberg himself kondigde aan dat WhatsApp is gestart met het uitrollen van een nieuwe functie waarmee je berichten na 24 uur kan laten verdwijnen. Deze optionele privacy-instelling kan je instellen voor één chat of voor alle nieuwe gesprekken die je aanmaakt.

Als je Berichten met vervaldatum inschakelt, kun je berichten 24 uur, 7 dagen of 90 dagen nadat ze zijn verzonden laten verdwijnen. De meest recente selectie geldt voor nieuwe berichten in de chat. Deze instelling heeft geen invloed op berichten die je eerder hebt verzonden of ontvangen in de chat. In een individuele chat kan elk van de gebruikers Berichten met vervaldatum in- of uitschakelen. In een groepschat kunnen alle deelnemers Berichten met vervaldatum in- of uitschakelen. De groepsbeheerder kan de groepsinstellingen echter zo wijzigen dat alleen beheerders de functie Berichten met vervaldatum kunnen in- of uitschakelen.

Let op: de functie van verdwijnende berichten is niet te verwarren met de verdwijnende foto’s en video’s die WhatsApp onlangs introduceerde. Deze verdwijnen van zodra de ontvanger ze gezien heeft. Berichten blijven 24 uur beschikbaar, gelezen of niet.

Zijn mijn berichten volledig verdwenen?

Na het verstrijken van de vervaldatum verwijdert WhatsApp je berichten. Er zijn wel enkele situaties waarin je bericht nog niet helemaal verdwenen is:

  • Als een gebruiker WhatsApp niet opent in deze periode van 24 uur, 7 dagen of 90 dagen, verdwijnt het bericht uit de chat. De voorvertoning van het bericht kan echter nog steeds in meldingen weergegeven worden totdat WhatsApp wordt geopend.
  • Als je een bericht beantwoordt, wordt het oorspronkelijke bericht geciteerd. Als je een bericht met vervaldatum beantwoordt, kan de geciteerde tekst langer dan de gekozen duur in de chat blijven.
  • Als een bericht met vervaldatum wordt doorgestuurd naar een chat waarin Berichten met vervaldatum is uitgeschakeld, zal het bericht niet verdwijnen in de doorgestuurde chat.
  • Als een gebruiker een back-up maakt voordat het bericht verdwijnt, wordt het bericht met vervaldatum toegevoegd aan de back-up. Berichten met vervaldatum worden verwijderd wanneer een gebruiker de back-up gebruikt om te herstellen.
  • Iemand kan een screenshot of kopie maken van de inhoud van het bericht. Gebruik Berichten met vervaldatum dus alleen met personen die je vertrouwt.

Berichten laten verdwijnen na 24 uur: zo stel je het in

WhatsApp zal deze nieuwe optie geleidelijk aan uitrollen. Het is dus zeker mogelijk dat je de instelling vandaag nog niet ziet verschijnen. Van zodra dat het geval is, kan je de vervaldatum van je berichten op de volgende manieren instellen op 24 uur.

Instellen per chat

De eerste mogelijkheid is om dit voor al je lopende chatgesprekken individueel in te stellen. Hiervoor open je een chat en duw je op de naam van het contact. Dit opent de instellingen voor het chatgesprek. Je ziet nu de instelling Berichten met een vervaldatum staan, standaard uitgeschakeld. Als je de optie wel aanzet, heb je de keuze tussen 24 uur, 7 dagen en 90 dagen. De instelling zal vanaf dan gelden voor alle berichten die je vanaf dan verzendt in de chat. Je contactpersoon zal de functie ook zelf moeten inschakelen.

Instellen als standaardinstelling

WhatsApp wil je het vanaf nu ook makkelijker maken om een vervaldatum voor al je nieuwe chats als standaard in te stellen. Hiervoor ga je naar het privacymenu in je instellingen (bolletjes rechtsboven). Als de functie beschikbaar is, verschijnt hier een nieuwe instelling Standaardtimer voor berichten. Je hebt hier opnieuw de keuze tussen 24 uur, 7 dagen en 90 dagen. Kies je 24 uur, dan zullen berichten standaard na 24 uur verdwijnen in nieuwe chats die je aanmaakt. Je krijgt daar ook een melding van te zien wanneer je een gesprek start.

berichten verdwijnen whatsapp
Image Credit: Mark Zuckerberg, Meta

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here