Tips

Ongewenste Windows 11 instellingen uitschakelen met ShutUp10

Ongewenste instellingen Windows 11
Windows 11 denkt vaak te weten wat goed voor je is, maar is dat ook zo? Met ShutUp10 neem je zelf de touwtjes in handen.

Windows 11 is op zijn minst overbezorgd te noemen. Gelukkig is het met ShutUp10 een fluitje van een cent om te ontsnappen uit de omarming van het besturingssysteem. Je kan in Windows 11 natuurlijk ook handmatig je instellingen aanpassen, maar waarom zou je zoveel tijd spenderen aan het opsporen van relevante instellingen, als een programma dat voor jou kan doen?

Wat is ShutUp10?

ShutUp10 is een gratis applicatie die relevante instellingen in verband met privacy en beveiliging opsnort en je een platform biedt om ze makkelijk aan te passen. Bij ShutUp10 komt geen installatie te pas: je downloadt het programma, opent het en draait het. Ga hiervoor eerst naar de website. Daar zoek je de grote, groene knop met Download om de download te starten. Als de download voltooid is, open je de map en start je ShutUp10. We raden aan om dit als Administrator (Beheerder) te doen door rechts te klikken en Als administrator uitvoeren te selecteren

Een herstelpunt maken

Het venster toont alle instellingen die bovendien gegroepeerd zijn per thema, zoals bijvoorbeeld Security, App Privacy of Location Services. Als je meer info over een instelling wilt zien, kan je op de naam klikken. Bovenaan zie je vier tabbladen: File, Actions, View en Help. Onder View kan je de layout van de app aanpassen, al vinden wij deze persoonlijk prima zo. Om extra info te krijgen over alle functies kan je op Help klikken, en vervolgens op short guide. Onder Actions kan je onder andere een systeemherstelpunt maken, waardoor je altijd terug kan keren naar dat punt als er iets fout zou lopen. Doe dat eerst door op Create a System Restore Point (Recommended) te klikken en te bevestigen met Yes.

ShutUp10 Windows 11
Een herstelpunt is nooit overbodige luxe.

Ongewenste instellingen uitschakelen

Voorlopig wordt naast elke instelling een rode schakelaar getoond. Je instellingen zijn zoals Windows (of jij) ze eerder instelde. Achter elke instelling zie je daarnaast een icoontje. Een groen bolletje betekent dat ShutUp10 aanbeveelt om de instelling te deactiveren, terwijl een geel bolletje aangeeft dat de instelling uitgeschakeld mag worden, maar dat de gebruiker misschien een of meerdere effecten zal ondervinden. Er zijn ten slotte acht instellingen die een rood bolletje krijgen. Deze instellingen mag je – weliswaar op eigen risico – uitschakelen, mits je rekening houdt met de effecten. Zo kan je Windows Defender uitschakelen, maar dan moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je een ander antivirusprogramma gebruikt om je computer te beschermen.

Begin bij de aanbevolen instellingen van ShutUp10. Onder Actions kan je klikken op Apply all recommended settings. Hiermee worden alle instellingen met een groen vinkje gedeactiveerd. Ga dan de lijst af om je instellingen te controleren en kies welke instellingen je daarbovenop wilt veranderen.

ShutUp10 Windows 11
Schakel uit wat je niet nodig acht.

Wijzigingen ongedaan maken

Wanneer je genoeg met je instellingen gespeeld hebt kan je ShutUp10 gewoon sluiten. Je instellingen worden automatisch bewaard. Het programma kan je bij het afsluiten wel vragen om je computer te herstarten; dat moet niet per se onmiddellijk, maar is nodig om bepaalde instellingen te finaliseren.

Merk je op een later moment dat je een instelling te veel hebt gewijzigd? Open het programma dan opnieuw en wijzig de instelling in kwestie, of maak alles in één keer ongedaan door op Undo all changes onder Actions te klikken. Zo kan je weer met een schone lei herbeginnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business