Nieuws, Tips

Persoonlijke gegevens zichtbaar in Google? Zo laat je ze verwijderen

Toont Google meer informatie over jezelf dan waar je je comfortabel bij voelt? Je kan je gegevens laten verwijderen uit de zoekresultaten in Google.

Als burger van de Europese Unie heb je het ‘recht om vergeten te worden’. Dat recht houdt in dat je privacygevoelige of onjuiste informatie over jezelf van het internet mag laten verwijderen als die je op eender welke manier schade kan berokkenen. Je kan je op dit recht beroepen om afbeeldingen die een verkeerd beeld over je scheppen en gegevens die kunnen gebruikt worden voor identiteitsfraude (identiteitskaart- en kredietkaartgegevens) te laten verwijderen uit de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.

In een blogpost kondigt Google aan dat ze dit recht zullen doortrekken naar alle soorten gegevens die iemand kan gebruiken om je te identificeren. Het gaat in deze context over foto’s van je identiteitskaart en logingegevens van een website die zouden zijn uitgelekt, maar ook algemene contactgegevens zoals je telefoonnummer of persoonlijk adres.

Bescherming tegen online fraude

Volgens Google zijn deze aanpassingen nodig omdat het internet verandert. Online fraude neemt steeds gevaarlijkere vormen aan. ‘Data-scrapers’ schuimen webpagina’s zoals Google Search af om zoveel mogelijk gegevens over een bepaald persoon te verzamelen. Zo stellen ze een profiel van je op dat ze op dark web marktplaatsen doorverkopen. Voor internetcriminelen zijn die gegevens goud waard, want zo kunnen ze hun phishingmails en -berichten veel persoonlijker op je profiel afstemmen. Er zijn dus grondigere maatregelen nodig om iedereen die actief is op het internet zo goed mogelijk tegen criminelen te beschermen.

zoekopdracht google
Je vindt heel wat informatie over jezelf op Google.

Laat je gegevens verwijderen van Google

We raden je dan ook aan om jezelf eens te Googelen om te kijken wat mensen allemaal over je te weten kunnen komen met een simpele zoekopdracht. Vind je dat bepaalde informatie niet publiek beschikbaar zou mogen zijn, dien dan via dit klachtformulier een verzoek in bij Google om de zoekopdracht te laten verwijderen. Je kan dit ook in naam van iemand anders doen. Een werknemer van Google zal je verzoek dan moeten behandelen. Bij sommige dossiers is het nodig om een kopie van je identiteitskaart te bezorgen.

gegevens laten verwijderen van google
Via dit formulier laat je zoekopdrachten verwijderen.

Let op: het is niet omdat gegevens niet meer zichtbaar zijn in Google, dat ze volledig van het internet verwijderd zijn. De gegevens van webpagina in kwestie laten halen moet je nog altijd regelen met de beheerder van die website. Lees zeker ook ons tips om alle sporen van jezelf uit te wissen op het internet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business