Tips

Spotify Wrapped 2023: zo bekijk je jouw muzikale statistieken

Spotify Wrapped header
2023 zit er bijna weer op, de r zit in de maand en dus zit Spotify Wrapped er ook weer aan te komen. Wij kijken naar hoe je je favoriete muziekstatistieken straks bekijkt.

Met nog iets minder dan 2 maanden te gaan tot het einde van 2023, zit Spotify Wrapped ook weer in de pijplijn. Met Wrapped krijg je inzicht in je muzieksmaak van het afgelopen jaar. Uiteraard zijn er ook weer enkele statistieken om met je vrienden te delen. Heb jij dit jaar de meeste minuten muziek geluisterd of leg je het nog af tegenover je vrienden? Voor het zover is, moet je nog wel even wachten. Spotify brengt Wrapped traditiegetrouw namelijk uit rond 1 december.

Wat we alvast wel kunnen doornemen, is hoe jij straks de statistieken en Wrapped-afspeellijsten kan bekijken en delen met vrienden en familie. Klaar om 2023 knallend te eindigen? Let’s go!

Spotify Wrapped minuten geluisterd
© Spotify

Wat houdt Spotify Wrapped in?

Spotify houdt jaarlijks de muzikale statistieken van elke gebruiker bij. Voor de Wrapped-statistieken kijkt de streamingsdienst naar de luistergegevens tussen 1 januari en 31 oktober. Daaropvolgend start Spotify met de creatie van zijn jaarlijkse overzicht genaamd Wrapped. Dit overzicht toont omvat een reeks Story-achtige kaarten. Gebruikers worden aangemoedigd deze verschillende kaarten te delen met hun vrienden via social media. Daarvoor heeft elke Story een deelknop.

Sinds het ontstaan van het Spotify Wrapped-jaaroverzicht in 2016, maakt de streamingsdienst ook ieder jaar een persoonlijke Wrapped-afspeellijst. Hierin mixt het je favoriete muziekstijlen en artiesten in één toplijst die je door de laatste maand van het jaar trekt. Wil je weten wat jouw muziekstijl was in 2017 – mits je toen al Spotify gebruikte op hetzelfde account – dan kun je deze lijsten zelfs nu nog beluisteren.

Uitgelicht artikel Spotify smart-tv Spotify start uitrol nieuwe smart-tv-app

Let wel, voor de Wrapped-kaarten geldt dat deze slechts voor een beperkte duur beschikbaar zijn. Nadat het jaar is afgelopen kan je ze niet meer bekijken. Maak dus op tijd schermafbeeldingen van de verhalen, of deel ze in elk geval met vrienden om jullie muzieksmaken samen te vieren.

Waar vind je Spotify Wrapped op Android, iOS en desktop?

Wrapped is beschikbaar in de mobiele apps voor Android en iOS, en voor je desktop via de webbrowser en desktopapplicatie. Hieronder leggen we per optie uit hoe je de Wrapped-sectie benadert.

Wrapped op Android en iOS

Spotify Wrapped 2023 vind je zoals gewoonlijk weer op de startpagina van de Spotify-app op Android en iOS. Klik hiervoor onderaan in de Spotify-app op Home. Zodra Wrapped voor jouw Spotify-account beschikbaar is vind je bovenaan een Wrapped-banner. Klik daarop om je Story-kaarten te bekijken.

Is de banner van je startscherm verdwenen? Open dan spotify.com/wrapped in je browser. Op Android- en iOS-toestellen wordt Spotify dan automatisch geopend in de Wrapped-sectie.

Wrapped op desktop

Spotify’s desktopapp biedt voor Wrapped 2023 helaas nog geen Story-kaarten aan. Die zijn dus exclusief aan de Android en iOS-apps van de streamingsdienst. Wel kan je de Wrapped-afspeellijst openen om van jouw favoriete zangers en muziekgenres te genieten. Open hiervoor Spotify in je browser of op de desktop en zoek op het startscherm naar de ‘Jouw topnummers van 2023’-afspeellijst.

Welke statistieken zie je in Spotify Wrapped?

Spotify houdt, zoals eerder gezegd, jaarlijks tussen 1 januari en 31 oktober bij naar welke nummers, artiesten, genres en podcasts je het liefst luistert. Die gegevens combineert het in de kaarten die je kan delen tijdens de Wrapped-maand. Op de kaarten, noem ze gerust Stories, verwerkt de streaminggigant de volgende afzonderlijke onderwerpen:

  • Geluisterde minuten
  • Meest geluisterde nummer
  • Top vijf meest geluisterde nummers
  • De energie die je muziek uitstraalt (Audio Aura’s)
  • Top audio genres die je luistert
  • Meest beluisterde artiest
  • Top vijf artiesten die je het meest beluisterd hebt
  • Jouw luisterpersoonlijkheid
  • Audio Dagboek

Bovenstaande kaarten verschenen tijdens Wrapped 2022. Het is mogelijk dat je bij Wrapped 2023 wat nieuwe kaarten ziet, dat er kaarten zijn verdwenen of dat de volgorde is aangepast. We zullen deze lijst uiteraard updaten van zodra we een exact overzicht hebben van de kaarten die Spotify ditmaal aan zijn Wrapped-fans voorschotelt.

‘Audio Day’ was in 2022 één van de nieuwe Wrapped-secties – © Spotify

Hoe bekijk je oude Spotify Wrapped afspeellijsten?

Wrapped-kaarten verdwijnen helaas nadat het jaar is afgelopen, maar de herinneringen aan het jaar blijven wel voor altijd behouden. Spotify behoudt namelijk gewoon jouw Wrapped-afspeellijsten van de jaren dat jij gebruiker bent geweest. Je kan deze lijsten gemakkelijk benaderen.

Open hiervoor een webbrowser en navigeer naar https://open.spotify.com/genre/jaar-page. Bij ‘jaar’ vul je het jaartal in waarvan je jouw persoonlijke Wrapped-afspeellijsten wil terugluisteren. Voor de lijsten van 2022 laad je dus deze pagina: https://open.spotify.com/genre/2022-page/. Die link opent automatisch de Spotify-app op je telefoon of desktop, mits je deze geïnstalleerd hebt natuurlijk.

Je kan overigens ook in de Spotify-app op Android, iOS en de desktop (evenals via de browser) zoeken naar Wrapped. Je komt dan weliswaar niet direct uit bij de juiste afspeellijsten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business