Tips

Enkel audio streamen via YouTube: zo werkt het

YouTube audio streaming
Luister je vaak muziek via YouTube, maar werkt je internet niet altijd mee? In dat geval is het handig om alleen het geluid zonder beeld te streamen.

Daar sta je dan met je laptop in een overvolle koffiebar waarvan de wifi om te janken is. Een paar mails verzenden gaat nog prima, maar die ene YouTube-video met twee uur focusmuziek blijft maar haperen en dat is niet goed voor je productiviteit. Geen paniek, want de YouTube Audio-extensie voor je browser is je redder in nood.

Stap 1 / YouTube Audio installeren

Voor we beginnen, moet je weten dat YouTube Audio op dit ogenblik alleen beschikbaar is in Mozilla Firefox. Andere browsers hebben deze extensie niet. Om die te installeren, ga je naar de add-on store op https://addons.mozilla.org en geef je de zoekterm “YouTube Audio” in. Klik op de blauwe knop Add to Firefox en de extensie wordt meteen toegevoegd. Let op: er zijn veel extensies die hierop lijken, dus controleer zeker dat je de juiste hebt.

installatie
Installeer de add-on gratis in Firefox.

Stap 2 / Video beluisteren met YouTube Audio

YouTube Audio schakelt zichzelf automatisch in na de installatie en je hoeft verder nergens meer op te klikken. Wanneer je nu een video op YouTube opent, zal je daarover een grijs venster zien met daarin de mededeling dat je alleen de audio hoort om bandbreedte en batterij te besparen. Op de achtergrond kan je nog vage schimmen zien van wat er eigenlijk in de video wordt getoond.

youtube video
Geen onnodige beelden die je bandbreedte opslurpen.

Stap 3 / YouTube Audio deactiveren

In het grijze vak dat over een YouTube-video zweeft, zie je ook de instructies om de add-on uit te zetten. Dit is momenteel een nogal onhandig proces. Je moet namelijk eerst op het icoon van YouTube Audio in je werkbalk klikken en daarna wordt de pagina automatisch vernieuwd, zodat de video weer kan spelen. Als het icoon rood gekleurd is, wil dat zeggen dat de add-on aan staat. Is het icoon grijs, dan staat hij uit. Zie je nog steeds geen video met het grijze icoon? Vernieuw je pagina dan handmatig.

Stap 4 / Uitzonderingen

Er zijn twee soorten video’s waarbij YouTube Audio zijn werk niet helemaal kan doen. Bij een video-advertentie zal je namelijk een volledig zwart scherm krijgen, zonder het grijze kader met oranje tekst. De knop om de advertentie over te slaan werkt gelukkig wel nog. Tot slot werkt YouTube Audio niet bij livestreams. Daar zal de video sowieso blijven spelen, maar wel met het grijze kader erboven. In dit geval heeft de extensie dus geen meerwaarde.

Livestream
YouTube Audio werkt momenteel niet met livestreams.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business