White paper

Analytics voor uw IT

[Whitepaper] IT operaties zijn vaak erg complex. Zonder een grondige opvolging, monitoring en analyse ervan, kunnen organisaties maar moeilijk waarde creëren. IT analytics zijn hierop het antwoord.
[whitepaper title=”Maak betrouwbare beslissingen met IT analytics” thumb_url=”http://contentz.mkt6278.com/lp/21028/166879/mwibm.jpg” download_url=”http://www.pages02.net/minocmediaservices/whitepaper/20150630_IBM_middleware_maak_betrouwbare”]

IT-operaties zijn vaak erg complex. Zonder een grondige opvolging, monitoring en analyse ervan, kunnen organisaties maar moeilijk waarde creëren. IT analytics zijn hierop het antwoord. Een opkomende trend, al moet het voor veel organisaties nog beginnen.

Hoezo complexiteit?

IT kent ongelofelijk veel mogelijkheden, maar voor veel organisaties is het intussen ook behoorlijk complex. Dat heeft voor een doorsnee IT-afdeling zo zijn gevolgen. Overwerkte medewerkers en probleemoplossingen die teveel tijd in beslag nemen om er maar een paar te noemen.

Big data voor IT

IT monitoring en analyse helpen bij het verwerven van inzicht in de huidige complexiteit waar computersystemen mee te kampen hebben.

De timing lijkt gunstig. Analytics staat steevast bovenaan inzake prioriteiten van IT-software. Ook met de hele trend rond big data krijgt analytics veel aandacht.

Daar waar analysetechnieken zoals business intelligence al erg ingeburgerd zijn voor het nemen van managementbeslissingen, is analytics evenzeer van tel voor de CIO en dan meer bepaald: voor zijn eigen IT-afdeling en -toepassingen.

Wat monitoren?

Monitoringtoepassingen zijn al jaren in gebruik voor IT. Maar vaak gaat het dan eerder om het monitoren van basisfunctionaliteit of -toepassingen.

Uit onderzoek van Forrsights Software blijkt dat bedrijven vandaag vooral fysieke servers (74 procent) en netwerken (71 procent) monitoren. In deze twee domeinen blijkt ongeveer 30 procent van deze bedrijven die monitoringfunctionaliteit voor servers en netwerken ook uit te breiden.

Aangehaalde monitoring tools zijn dan wel ingeburgerd, voor alle hedendaagse IT-noden blijken ze onvoldoende. Zo wees het onderzoek van Forrsights Software uit dat minder dan een kwart van de bedrijven in staat is om netwerkconnecties naar cloud providers of SaaS-applicaties op te volgen. Toch beseffen veel bedrijven dat ze in de opmars van cloudtoepassingen dergelijke tools ook nodig hebben. 40 procent plant hiervoor verdere investeringen.

Prioriteiten in analytics

Analytics duikt dus stilaan verder op voor IT-toepassingen, maar het is tegelijk een vlag die vele ladingen dekt. De meest gebruikte vormen zijn de eerder traditionele rapportering en dashboards, die beide al jaren de ronde doen. Dit terwijl ‘echte’ analysetechnieken als OLAP en embedded analytics (bijvoorbeeld in ERP- of CRM-systemen) veel minder vaak voorkomen.

Een onderzoek naar de management software-prioriteiten bij bedrijven, door Forrester, biedt overigens een gemengd beeld. Er is ruimte voor en intentie tot innovatie, maar tegelijk zijn er ook enkele handicaps. Zo besteden veel organisaties momenteel nog de meeste aandacht aan het verbeteren van hun bestaande rapporten op basis van de  verzamelde data. Geen echte analytics dus.

Daarnaast zit een belangrijke prioriteit niet zozeer in het technologische, maar in het organisatorische. Dat ligt dan in het consolideren en bundelen van het ownership rond de software analytics-toepassingen bij één entiteit in de organisatie.

Optimisme

Ook al lijkt de weg nog lang, toch blijkt er behoorlijk wat vertrouwen voor de toekomst. Zo wees het Forrester-onderzoek uit dat 70 procent van de ondervraagde bedrijven oordelen dat IT management software volgend jaar effectiever de technologische capaciteit kan beheren.

Ook een toekomstige ‘knowledge base’ voor service management wordt binnenkort mogelijk, vermoeden twee op de drie bedrijven. Op het vlak van IT analytics is er bij de gebruikers dus behoorlijk wat optimisme, ook al lijkt de weg nog lang.

[/whitepaper]

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business