European Chips Act: hoe wil Europa de chipcrisis oplossen?
De chiptekorten zijn ook in 2022 nog steeds een meer dan actueel thema. Voor elke sector die nood heeft aan computerchips blijft het puzzelen met hun productieketen. De chipcrisis was vooral ook een wake-up call voor Europa. Het werd duidelijk dat Europese technologiebedrijven te veel hebben geleund op Aziatische chiptechnologie waardoor de laatste jaren te weinig is geïnvesteerd in de productie van chips op eigen bodem. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen liet in september 2021 al duidelijk verstaan dat Europa een nieuwe koers moest varen om de achterstand weg te werken. Die visie krijgt nu concreet vorm in de ‘European Chips Act’, die morgen officieel zal worden voorgesteld door de Europese Commissie.
European Chips Act doorgelicht: wat ligt er op tafel?
Verviervoudiging van productie chips
Concreet is de European Chips Act een miljardeninvesteringsplan om de productiecapaciteit van Europese chipfabrieken te verhogen en extra nieuwe capaciteit te creëren. De doelstellingen zijn zeer ambitieus: tegen 2030 wil Europa een marktaandeel van 20% verwerven in de globale productie van halfgeleiders. Vandaag ligt dat marktaandeel rond de tien procent. Om dat mogelijk te maken zal de productie van chiptechnologie op zijn minst moeten verviervoudigen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Het hoeft dan ook niet te verbazen dat aan de European Chips Act een heel hoog prijskaartje vasthangt. Volgens de eerste schattingen zal het meer dan 40 miljard dollar kosten voor Europa om de concurrentie met Azië aan te kunnen gaan.
Belangrijke rol voor Vlaanderen
Het Europese plan omvat vijf fasen die de volledige productie en logistieke keten van computerchips omvatten, van research & development tot supply chain management. In de eerste fasen van het traject kan een belangrijke rol zijn weggelegd voor het Vlaamse onderzoeksbureau imec. Imec heeft zeer veel kostbare expertise in het onderzoek naar onder meer nanotechnologie en artificiële intelligentie. En laat met name artificiële intelligentie nu net één van de domeinen zijn waarin de Europese Unie een voortrekkersrol wil opnemen.
- Interview: hoe moeten we AI veilig gebruiken?
Ook Vlaamse minister van Economie Hilde Crevits ziet in de European Chips Act een unieke opportuniteit om Vlaanderen centraal op de technologische wereldkaart te zetten. “Met imec speelt Vlaanderen nu al een belangrijke rol in de globale chipindustrie. Een gezamenlijk Europees initiatief zal onze positie helpen versterken en de impact van onze investeringen vergroten”, zegt de minister in een reactie aan VRTNWS. Naast Vlaanderen zijn ook Nederland, Duitsland en Zwitserland voortrekkers in de Europese chipindustrie.
Licht aan het einde van de tunnel?
Het zal natuurlijk nog even duren vooraleer we de vruchten kunnen plukken van de vooropgestelde investeringen. Op korte termijn moeten elektronica- en wagenfabrikanten dus blijven roeien met de riemen die ze hebben. De European Chip Act moet wel voorkomen dat in de toekomst het stilleggen van een fabriek in Taiwan opnieuw een globale kettingreactie uitlokt. Ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zal men in de Verenigde Staten fors investeren om in de toekomst beter hun eigen boontjes te kunnen doppen.