Analyse

Elon Musk trekt zich terug; wat nu voor Twitter?

twitter musk
Beeld via Canva
Het huwelijk tussen Elon Musk en Twitter dreigt op de klippen te lopen nog voor het is voltrokken. Hoe moet het nu verder?

Nadat het al duidelijk was geworden dat Elon Musk en het bestuur van Twitter niet meer op dezelfde lijn zaten tijdens de onderhandelingen, heeft Musk vrijdagavond officieel laten weten dat hij zich wenst terug te trekken uit de overname. Een onopgelost geschil over het aantal valse accounts op Twitter bleek de druppel te zijn. Musk blijft volhouden dat Twitter weigerde hem van betrouwbare informatie te voorzien. Of dat ook de echte reden is, zullen we wellicht nooit weten.

De soap is hiermee nog lang niet ten einde gekomen. Hoe moet het nu verder voor Elon Musk en Twitter? Er liggen enkele scenario’s op tafel.

Een juridisch gevecht

Twitter is natuurlijk niet van plan om Musk er zomaar onderuit te laten muizen. Bestuursvoorzitter Brett Taylor heeft al laten verstaan dat het socialmediabedrijf naar de rechtbank zal stappen om Musk tot een overname te dwingen. In het overnameakkoord staat genoteerd dat Musk sowieso 1 miljard dollar aan Twitter zal moeten betalen als hij de deal opblaast, maar Twitter zal ngeen genoeg nemen met die 1 miljard. Zij willen de volle mep van 44 miljard dollar en geen cent minder.

Een rechter kan Musk dwingen om de deal verder te zetten zoals afgesproken. Maar Musk zal ongetwijfeld weer grijpen naar de discussie rond de nepaccounts om het pleit te beslechten, wat Twitter kan dwingen om die cijfers onder ede publiek te maken. Blijkt dan dat Twitter inderdaad gelogen heeft over die cijfers om investeerders en adverteerders om de tuin te leiden, zou Musk wel eens kunnen wegwandelen zonder een dollar aan het bedrijf te moeten betalen.

Het leven zonder Musk

Het wegvallen van het overnamevangnet kan Twitter in een vervelende positie brengen. Ten eerste dreigt er een nieuwe machtsstrijd aan de top van het bedrijf. Ook voor de intrede van Elon Musk heerste er al onrust bij Twitter. Stichter en CEO Jack Dorsey werd door de grootste aandeelhouders naar de exit geduwd omdat die te weinig kon doen aan de stagnerende gebruikersaantallen en inkomsten van het platform. De door Dorsey zelf aangestelde opvolger Parag Agrawal heeft de aandeelhouders in zijn eerste maanden nog niet kunnen sussen.

Lees ook: hoe Elon Musk voor onrust zorgt bij Twitter

Daarbovenop dreigt Twitter vooral met een financiële kater achter te blijven. Naast de kapitaalsinjectie van 44 miljard dollar, voor elk bedrijf een welgekomen som geld, zit de aandelenkoers van Twitter in een langdurige dip. Het nieuws over het terugtrekken van Musk deed daar nog eens 5% af. Een juridisch gevecht zal de aandelenkoers niet ten goede komen. Ook kan de hele botkwestie een negatieve impact hebben op de advertentie-inkomsten van Twitter. De uitkomst van de overnamezaak zou dus wel eens een kantelmoment kunnen zijn voor de toekomst van Twitter.

businesselon muskslidertrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken