Analyse

Analyse: hoe Elon Musk voor onrust zorgt bij Twitter

twitter musk
Beeld via Canva
Twitter heeft er een nieuwe sterke man bij. Wat is Elon Musk van plan met Twitter en wat zijn de gevolgen voor het socialmediaplatform?

Het is zonder twijfel het technologienieuws van de week. Tot voor kort was Elon Musk nog gewoon een bekende gebruiker van Twitter, nu blijkt hij ook één van de grootste aandeelhouders van het bedrijf te zijn met bijna tien procent van de aandelen. Dat levert hem ook een belangrijke zetel op in de raad van bestuur van het socialmediabedrijf. Dat maakte de nieuwe CEO Parag Agrawal gisterenavond zelf bekend. De machtsovername door Musk is hiermee officieel gemaakt.

Het is voorlopig nog speculeren naar het echte motief van de Tesla-topman, maar het moge duidelijk zijn dat Twitter voor een cruciaal keerpunt in zijn geschiedenis staat. Welke weg slaat het socialmediaplatform in? En zorgt Elon Musk voor een aardverschuiving bij Twitter zoals analisten nu voorspellen?

Woelig klimaat

Ook zonder de intrede van Elon Musk rommelde het al langere tijd in de bovenste rangen van Twitter. Op 29 november 2021 maakt stichter en CEO Jack Dorsey bekend dat hij per direct zijn geesteskind zal achterlaten. Een vertrek dat al langere tijd werd voorbereid door de belangrijkste aandeelhouders van het bedrijf. Al sinds 2020 probeerde het investeringsbureau Elliott Management Corporation, dat ongeveer 5% van de aandelen in handen had, Dorsey buiten te werken. Ze verweten Dorsey dat het platform te weinig nieuwe gebruikers en inkomsten wist te trekken. De machtsgreep in 2020 mislukte en dat koste Elliot hun zitje in de raad van bestuur. Toch sloeg Dorsey er niet in de kritiek te verstommen en dus hield hij in november de eer aan zichzelf.

Jack Dorsey mocht nog wel zijn eigen opvolger naar voren schuiven. Die heet Parag Agrawal, die werd gepromoveerd van CTO naar CEO. Agrawal kreeg bij zijn aanstelling strenge deadlines opgelegd. Hij moet nieuwe bezoekersstromen lokken, het platform winstgevender maken en een lucratiever advertentiemodel uitwerken. De aanstelling suste ontevreden aandeelhouders absoluut niet, want zij vrezen dat er onder Agrawal niets zal veranderen. De meest recente kwartaalresultaten geven hen ook gelijk. Twitter kreeg er wel 6 miljoen nieuwe gebruikers bij en zit daarmee nu aan 217 miljoen actieve gebruikers, maar het netto-inkomen daalde met maar liefst 18%. De koers van Twitter bereikte begin maart zijn laagste punt sinds het begin van de coronapandemie.

Elon Musk: de man van het volk

Agrawal zal zich daarom misschien opgelucht voelen door de komst van Elon Musk. In zijn tweet verwelkomt hij hem alvast met open armen. De twee heren zouden de voorbije weken pittige discussies gehad hebben over de toekomst van Twitter. Agrawal omschrijft Musk als een ‘sterke gelover maar ook strenge criticus’ van het platform, wiens ideeën Twitter sterker zullen maken. De CEO van Twitter zal maar al te goed beseffen dat hij Musk in deze fase maar beter te vriend houdt. Hij kan een machtige bondgenoot zijn om kritische aandeelhouders onder de duim te houden. Ook Jack Dorsey gaf zijn zegen voor de aanstelling voor Musk.

Echter aanvaardt Agrawal daarmee het risico dat hij zichzelf buitenspel zet. Musk is immers een man die de aandacht graag naar zich toe zuigt. In de publieke opinie zal hij vanaf nu gezien worden als de man die de touwtjes in handen heeft bij Twitter. En wees er maar zeker van dat Musk die als een orkestmeester zal bespelen om zijn zin door te duwen in de bestuurskamer. Hij liet alvast weten dat hij grote veranderingen wil doorvoeren. Bovenaan op zijn lijst stond blijkbaar de mogelijkheid om een tweet te kunnen aanpassen. Hij liet zijn miljoenen volgers daar zelf over beslissen. Inmiddels heeft Twitter al laten weten dat die edit-knop er ook zal komen, al zou dat niets met de poll van Musk te maken hebben gehad.

Machtsstrijd barst los

Een volgende zet van Elon Musk is altijd moeilijk te voorspellen. Hij lijkt soms een ongeleid projectiel, maar vergis je niet: zelfs achter zijn gekste kattensprongen zit wel degelijk een doordacht plan. Het is niet toevallig dat dit nieuws uitlekt enkele weken nadat Musk liet uitschijnen een socialmediaplatform op te willen richten. Dat bleek dus weer geen loos hersenspinsel te zijn. Musk is niet naar Twitter gekomen om vanop de achtergrond toe te kijken. Een machtsstrijd is begonnen en de rust lijkt niet snel te zullen terugkeren bij Twitter.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business