Nieuws

Samsung HomeSync: Android op je NAS

Een NAS is tegenwoordig veel meer dan een netwerk harde schijf. Synology en Qnap nemen resoluut het voortouw, maar Samsung komt met een bizarre duizendpoot opzetten. Hun HomeSync is een volwaardige NAS, Android-toestel en mediaspeler voor je tv. De prijs is nog niet bekend, maar goedkoop gaat hij niet worden.

Een NAS en Android, die combinatie hebben we nog niet eerder gezien. Samsung maakt via een NAS je televisie superslim. Of je kan er ook gewoon Angry Birds op spelen.

Veel aansluitingen

Een NAS is tegenwoordig veel meer dan een netwerk harde schijf. Synology en Qnap nemen resoluut het voortouw, maar Samsung komt met een bizarre duizendpoot opzetten. Hun HomeSync is een volwaardige NAS, Android-toestel en mediaspeler voor je tv. De prijs is nog niet bekend, maar goedkoop gaat hij niet worden.

[related_article id=”161563″]

Hoe maak je een NAS interessant? Samsung denkt die klus te klaren door er Android op te zetten. Hun HomeSync is een bizar beestje dat heel veel functies combineert binnenin het Samsung ecosysteem.

In tegenstelling tot de meeste NAS’en kan je de opslagcapaciteit van de HomeSync niet zelf bepalen. Samsung levert 1TB opslag, en daar blijft het voorlopig bij. Met de HomeSync wil het bedrijf een persoonlijke cloud leveren aan hun klanten. Je kan vanaf overal ter wereld via een specifieke smartphoneapp al je data raadplegen of data verzenden naar de HomeSync.

De HomeSync bevat een massa aansluitingen: USB 3.0, NFC, Wi-Fi, Bluetooth, Toslink en HDMI. Die laatste twee aansluitingen verklappen dat de HomeSync ook doubleert als mediacenter voor je televisie. Ideaal als je nog niet zo’n slimme tv in huis hebt.

De bediening van de mediaspeler gebeurt via de meegeleverde afstandsbediening of met je smartphone. Met die laatste kan je navigeren dankzij een touchpad op je touchscreen, of met de bewegingssensor van je smartphone.

Belangrijk detail: de app is enkel beschikbaar voor Samsung smartphones. De app biedt ook NFC-ondersteuning, waardoor je met een tik op de HomeSync direct bent verbonden met je smartphone.

Android NAS

Het meest bizarre aspect van de HomeSync is zonder twijfel het Android-besturingssysteem. Samsung maakt geen gebruik van Google TV, maar wel van Android 4.1 Jelly Bean, overgoten met een specifieke Samsung skin. Bekijk je tv als een grote smartphone met Android.


Dankzij het Android-platform kan je de HomeSync op heel diverse manieren inschakelen. Je kan hem torrents laten downloaden of foto’s laten afspelen. Kort gezegd is alles wat in de Play Store staat compatibel. De HomeSync ondersteunt meerdere accounts en private mappen, waardoor je hem met het hele gezin kan bedienen.

Samsung heeft goed naar Apple gekeken, want mirorring werkt ook op de HomeSync. Hiermee kan je een exacte kopie van het beeld van je smartphone op het grote scherm tonen. Een beetje zoals Airplay bij Apple.


Binnenkort start Samsung ook met de productie van IP-camera’s. Die moeten een perfect koppel vormen met de HomeSync. Via deze tandem kan je handig live of opgenomen beelden op afstand bekijken. Het is voorlopig nog niet bekend hoeveel gratis cameralicenties een HomeSync bevat. Ook over de IP camera’s geeft Samsung nog geen verdere details. Ergens in 2013 zullen ze meer duiding geven.

Dure prijs

Een interessante mediaspeler, een NAS, Android, cloud, het klinkt allemaal heel interessant in één toestel. Wanneer we achter de prijs vroegen bij Samsung, moesten we al snel slikken. Samsung Product Manager Kristof Vanhuffel: “We denken aan een prijskaartje tussen de 300 en 400 euro, maar een exacte prijs kan ik nog niet zeggen.”. De MediaSync is vanaf april verkrijgbaar in België en Nederland.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business